Fler hektar i backen

Sådd, sådd och mer sådd är fortfarande det som sker och mer och mer höstvete åker ner för varje dag. Idag kunde vi beta av ytterligare 30 hektar vilket nu gör att slutet verkligen närmare sig..

Sådd

Som sagt ordet sådd nämns ganska så ofta här nu, men det är kanske för att det är det som sker just nu och sedan lördag förra veckan så har sådd skett varje dag. Det är lite häftigt egentligen att vi nu kunnat köra på i en vecka utan väderavbrott och med så bra förhållanden som vi faktiskt har. Visst är det lite hårt på vissa håll efter förra årets blöta höst, men jag har det hellre torrt och lite hårt än som det var förra året. Nu i år så har till och med vändtegar som brukar kunna vara lite kladdiga varit torra och fina, det känns bra i själen när man slipper känna att man trycker till jorden onödigt. Nu kommer vi fortsätta med sådden för allt vi kan tills vi är klara och som det ser ut nu så borde det bli på söndag, med reservation för maskinhaveri eller snabbt vändande väder… Med dagens 30 hektar bakom oss så har vi nu 52 hektar kvar att så. En del av det är nu redo för sådd och en del kommer harven att jobba mer med och det kommer behöva plockas en del mer sten. Men nu har vi segervittring och ser som sagt var målet närma sig, skönt!

Efter att ha demokört en Horsch Pronto (mer om det kommer senare) så åkte idag våran såmaskin på igen.
Men innan dagens sådd kunde börja fick jag ägna mig lite åt stenplockning.
Sen kom vi igång och det rullade inte riktigt hela dagen, men nästan. Här ser man nästan att det kommer kunna bli ett lysande resultat.
Fint bruk i fint ljus.
Dagens sista fyllning. Två påsar utsäde och en påse MAP.

Vad vi sår

Det vi nu sår är sorten Kask och det är det vi hållit på med sen i lördags och kommer hålla på med tills vi är klara. Vi har nu gått upp från 400 grobara kärnor/m2 till 475 grobara kärnor/m2 och däremellan har vi varit en stund på 450 grobara kärnor/m2. Det känns som en bra mängd just nu, det kan hända att vi går upp lite om det känns sämre på det sista, men det verkar just nu vara lite obefogat eftersom förutsättningarna är så bra och verkar vara det framåt. Gödningen vi kör i samband med sådd är fortfarande MAP 11-23 och den kör med styrfil skapad på Markkartering.se där den baseras på markkarteringen och vilken skörd vi tycker är relevant på varje fält, men som sagt var vi vill inte redan nu begränsa skörden genom att gödsla för lite fosfor…

Vete som såddes i tisdags med Horschen. Fröna ligger ganska så perfekt och har börjat gro.
Samma fält som ovan. Häftigt att det går så fort bara allt stämmer.

Nu laddar vi för slutspurten så får vi se hur många hektar vi har kvar imorgon kväll.