Nu är alla kalvar inne

Veckan mål är nu uppfyllt, alla kalvar är nu frånskilda från korna och installade. Dessutom så gick vi i mål med den sprutning vi planerat att göra nu i höst. Helt enkelt en bra vecka. 

Alla kalvar inne

Ett av veckans viktigaste mål var att få in kalvarna och det lyckades vi med idag. Som parentes så har vi en kvar ute, men den var inne ett tag så den har i alla fall varit intagen även om den sedan rymde ut…. Det var rätt kalv, så det är inte hela världen, den får gå kvar ute ett litet tag till helt enkelt. Annars så är alla kalvar intagna och det innebär att det nu går 63 stycken kalvar i sina boxar. Skönt att nu få in dem när det börjar växa lite sämre på betena och vi vill att kalvarna ska växa bra. Själva intagningen av kalvar har egentligen varit den lilla biten i det hela och gått väldigt bra. Allt har gått på första försöket och vi har inte behövt lägga ner onödig tid på kor och kalvar som inte vill bli fångade. Det som istället tagit mest tid har varit alla förberedelser runt omkring bland annat byggnadsunderhåll. Nu är ändå allt i hamn och vi kan stryka detta delmål från höstens to-do-lista, detta är ju ett av målen man inte kan hoppa över…

Ännu en grupp djur på väg in i fållan.
Ströar upp ännu en box
Riggning utav fålla. Foto: Caroline
Här är årets näst sista gäng kalvar som ska få åka hem. Carro och Janne syns också i bild.
Stängning utav grind på ännu ett lass. Foto: Caroline
Sista lasset kalvar på väg hemåt.
Nu går alla kalvar på halm istället för gräs och jag tror nog att de också tycker att det är skönt att de är inne.
Ett gäng som vi ansåg var extra rymningsbenägna fick hamna inne i gamla lagården i några dagar, tills de har vant sig att vara frånskilda. Inte helt förvånande så är de som har fjällko i sig i denna grupp.
Nu blir det ensilage/hösilage och kraftfoder istället för grönbete och komjölk på matsedeln för desssa.
Kraftfoder är en favorit, det gäller bara att de förstår att de ska äta lagom för deras magars skull…
Nu börjar även rutinerna det innebär att ha djur inne. Strömaskinen fick idag ta sig en lite premiär tur, dock bara en bal, men ändå premiär.
Utfodringsrutinerna drar också igång.

Sprutning

Sprutningen gick också i mål denna vecka vilket också är väldigt skönt med det väder som är nu och verkar kunna vara framåt är det inte säkert att det går något mer. Nu har allt vårat vete körts med Diflanil för att slippa konkurrera med ogräs när det sätter fart att växa. Rapsen fick sig också en sista överfart med sprutan och då kördes det mot spillsäd och så var det lite mikronäring med i sprutan. Skönt att nu kunna ställa undan sprutan också för säsongen.

Saknar bild från sprutningen, men här syns en del av resultatet. Ogräsen inklusive spillrapsen har här börjat gulna, det tar ett tag till innan de vissnar helt, men slutat växa ska de har gjort.
Vetet som är sått verkar må bra och de 27 mm regn vi fått denna vecka gör att det mår ännu bättre.
Vette sått för en vecka sedan, det är på gång.
Som jag sagt tidigare, det är en skön känsla när det man sått växer.

Nu önskar jag er en trevlig helg! Jag ska njuta av den som det verkar första lediga helgen på ganska länge nu.