Nu har vi börjat gödsla höstvetet

Igår skvallrade jag om att planen var att idag börja gödsla höstvetet. Den planen höll och vi har idag gödslat höstvete både med och utan hjälp av nattfrost. 

Höstvete

Det här med att gödsla höstvete så här tidigt vet jag att det finns lite delade meningar om, men för oss har det så länge jag har varit aktivt visat sig vara en bra strategi. Sen är kanske frågan om vad som är tidigt och inte, särskilt med klimatzoner som flyttar sig, men gödsling i mars kan man kanske i alla fall kalla tidigt gödsling. Tidigare går i alla fall inte… För så brukade denna tidiga giva ofta kallas för bestockningsgiva, men det måste ha varit innan min tid. För jag har aldrig sett just någon bättre bestockningseffekt på tidiga kontra senare gödslingspremiärer. Att det kan vara fördelaktigt att gödsla ett klent bestånd tidigt köper jag, men kanske inte att det ska ge effekt på bestockning. Det beror enligt mig mer på hur våren blir. Hursomhelst så har vi nu börjat med denna tidiga giva på vårat höstvete, även om vi inte direkt har klena bestånd. Vi ser andra fördelar med att påbörja gödslingen så tidigt det går.

Svårt att fånga verkligheten på bild, men ungefär så här ser vetet ut.
Lite närmare ser det ut så här.

Väder

Det handlar istället om vädret framåt nu. Vi kan räkna med att vetet kommer att börja äta kväve i större omfattning i slutet av april och början av maj. Då gäller det bara att kväve är tillgängligt för vetet, annars gör det föga nytta för skörden skull. För att kvävet ska bli tillgängligt för vetet (särskilt ammoniumkvävet) så behövs bland annat fukt och som jag tjatat om tidigare har vi i regel försommartorka i vårat område. I år verkar inte bli något undantag och redan nu har vi det väldigt torrt för årstiden. Dessa tidiga givor brukar däremot även torrare år kunna bli tillgängliga till vetet. Denna strategi räddade våran skörd 2018, när vi fick en förhållandevis hög skörd trotts torkan. Detta är den stora anledningen till att vi kör.

 

Giva och gödselmedel

Vad och hur mycket kör vi då? Som vanligt så börjar vi med en liten blygsam giva, men kommer snart att återkomma med mera när vi ser att det är lämpligt. Beroende på hur vädret utvecklar sig. Sorten vi körde var det klassiska NS 27-4 och i mängden 60-70 kg N/ha beroende på logistiken. Våran plan nu är att snart följa upp med NS 21-24 (ammoniumsulfat). Detta dels för att det endast är ammoniumkväve i det till skillnad från NS 27-4 som innehåller 50%/50% ammonium och nitrat. Därför kan vi räkna med längre tid för det att komma vetet till godo. Vi vill att detta ska kunna räknas in det som vi kallar för huvudgiva, bli tillgängligt och upptaget innan vi börjar med vår kompletteringsgödsling i slutet av maj. Vi kommer att klämma in lite med NS 27-4 någonstans däremellan när det är lämpligt också, men det tar vi då. Våran plan nu är att huvudgivan innan kompletteringen drar igång ska vara på ca 150 kg N/ha.

Dagens gödsling

Dagens gödsling började straxt innan klockan 05:00 med hjälp av nattfrosten och först ut var den tidiga höstvete sorten Chevignon. När nattfrosten sedan försvann kunde vi faktiskt direkt fortsätta gödslingen. Det har torkat upp så pass bra att det inte ens var tveksamt om det gick eller inte. Vi kunde sedan fortsätta tills vi ansåg att det blåste för mycket för att få bra spridningsbild. resultatet för dagen blev 150 hektar gödslat höstvete. En bra start, imorgon fortsätter vi om det går.

Dagen började i mörker och med minusgrader
Ut på vete
Dagens första lastplats

Efter frosten släppt fortsatte vi på torr mark.
Nu har vi fått chansen att prova de nollrutor vi gjorde igår.
Än så länge verkar de fungera som de ska.

 

Nu håller vi tummarna för att det går bra även imorgon.