Bra start i skogen, mindre bra i träningsdagboken.

Efter en tid i Stockholm för min del så har vi dragit igång skogsarbetet i Bergslagen igen. Och det blev en rivstart. Claes, som kör gallringsskördaren, ringde min far på morgonen straxt innan min far och jag sammanstrålade på gården i Gusselby, Bosse från Köping och jag från Stockholm. Claes stod med skördaren i skogen och kom inte in på grund av en låst bom, så vi åkte upp till skogen direkt och släppte in honom så han kunde börja.

Det här ska bli spännande att följa, det är första gången vi använder oss av en beståndsgående skördare. Den är bara ca 220 cm bred och tar sig fram på smala vägar i bestånden. Det såg riktigt bra ut när han började och Claes har stor erfarenhet av att köra skördare. Han har kört i 14 år, men det var första gången han gallrade ett bestånd som var stämplat.

Gallring pågår

Tyvärr har vi mildväder men det är inte så mycket att göra åt det, jag hoppas det blir kallare.

När gallringen är klar så ska Claes ta ned de barkborre angripna granarna som vi stämplat upp runt omkring i skogen. Nu kan den ”lilla” skördaren bara skörda upp till ca 35 cm så allt över detta ska jag manuell fälla innan Claes kommer. Nu har inte jag sågat på länge och var ivrig att komma igång så vi åkte ned till gården och jag bytte om till huggarkläder och satte igång. Lite ringrostig i början, men snart rullade det på bra. Fällde och kapade upp kanske 7-8 riktigt stora granar innan det började mörkna.

Lite röta i rotstocken tyvärr

Det var lite röta i en del rotstockar men de flesta såg ok ut. Någon torrgran fällde jag också och då får man vara extra försiktig så man inte får någon torr gren i skallen, men det gick bra.

Lyckades undvika att fälla fast

På kvällen åkte jag in till badhuset i Lindesberg för att simträna men det var knökfullt i bassängen när jag kom så det var bara att glömma. Vek ned mig och bastade istället. Men att manuell fälla räknas väl som träningen också? Nähä, då var första vilodagen på en månad ett faktum. Ingen bra start på träningsåret…