Coronasäker poddinspelning

I torsdags spelade jag och min far in ett nytt avsnitt av vår podd och det gjorde vi coronasäkert. Vi stod i trädgården en bra bit från varandra och det gick bra också. Som bonus fick vi en del fågelljud också och det är ju trevligt. Det blir lite mera levande då tycker jag.

Vi hade med några lyssnarfrågor och sedan berättade Bosse om hur några bestånd har utvecklats efter vinterns gallringar. Vi har haft en del granbarkborreskador och i ett par bestånd har vi helt enkelt gallrat bort granen så nu står det bara tall kvar i ett bestånd och i ett annat står det mest tall men också lite gran. Det som är lite speciellt i de här bestånden är att i princip alla tallar är stamkvistade så det är en riktig kvalitetsproduktion som nu sker där. Riktigt fina timmerställningar!

Inspelning med avstånd

Vi pratade lite om misteln också. På första bilden ser ni Bosse och en stor mistel, som för övrigt är Västmanlands landskapsblomma. Bosse berättade att han tagit bär från mistlar längre söderut (i detta fall Västerås) och ”sått” dem i trädet. Man klämmer fast bäret i en grenklycka där barken ser lite tunn ut och så börjar det växa en mistel där med lite tur. Och då befinner vi oss norr om mistelns naturliga nordgräns, som är Mälaren. Gusselborg, där vi spelar in, ligger straxt norr om Lindesberg, vilket är något norr om Mälaren. Lite kuriosa, men det är en vacker växt utan tvivel.

Bosse

Jag och min fru har valt att helt undvika träffa våra föräldrar tills den här coronaeländet blåser över. Vi bor ju i Stockholm, som är något sorts centrum för epidemin i Sverige, får man väl säga. Vi är mycket försiktiga och har pausat alla våra sociala kontakter men det känns bra att vara extra försiktig. Rådet är ju att riskgrupper ska isolera sig så mycket som möjligt. Och nu läser man allt oftare om unga, friska och starka personer som blir mycket sjuka eller till och med dör av corona, så alla kan drabbas.

Inspelning i solsken

Men vi har inte tappat modet, nejdå! Den här krisen kommer att blåsa över och vi kommer att gå stärkta ur detta. Så här tänker vi: Om du plötsligt har mera tid än vanligt, ta tillvara på den och gör bra saker. Träna extra mycket, läs böcker, baka, sov mycket, promenera i naturen, umgås djupare med din partner, börja lära dig det där språket du funderat på länge att ta tag i eller något annat projekt som du skjutit framför dig länge. Att vistas i naturen ger både energi och stärker kropp och själ. Jag och min fru försöker vara ute mycket och det tror jag fler gör. Jag tycker det är extra många ute nu jämför med vad det brukar vara och alla utegym är fulla av folk. Så satsa på att komma ur coronakrisen som en starkare och bättre person än du var innan, det försöker vi i alla fall. Hitta din Ikigai och utveckla dig där.

Ikigai är ett Japanskt uttryck som betyder ungefär ”upplevelsen att tillvaron är meningsfull” eller ”anledningen att finnas till”. Ikigai är balans och harmoni. Det är ganska nyligen jag upptäckte ordet och jag gillade det direkt. Vad är er Ikigai?