Grot, gran, vindfällen och röjning

Efter våra inventeringar av granbarkborregranarna så hade vi en del annat att ta tag i. Bland annat så pågår skotning av vinterns GROT (GROT=Grenar och toppar, det spill som ligger kvar på hygget efter en avverkning. Vi säljer det som bränsle till kraftvärmeverk).

Vi låter det ligga kvar tills det barrat av, vi vill ha kvar barren så att näringsämnena stannar kvar på hygget. Normalt brukar vi skota det här något senare men det har barrat av snabbt i år så det har startat lite tidigare än normalt.

GROT på väg ut

En av nackdelarna med torkan är brandrisken den medför. I veckan blev det så torrt att vi satte stopp för skotningen. Men sen kom det lite regn i veckan och då körde vi igång igen. Vi passade på att besöka området och det första vi såg var förstås ett par vindfällen av granar på väg till hygget.

Vindfälle

Det var bara att gå tillbaka till bilen, byta om till huggarkläder och ta fram motorsågen. Det är extra skönt med huggarbyxor när det är 25 grader varmt. Man svettas bra!

Vi valde att barka de här så får de ligga kvar. Genom barkningen så kan inte granbarkborren yngla under barken.

När vi ändå hade sågen framme och byxorna på så beslöt vi att hugga upp tre vindfällen av frötallar på avverkningen intill. Men när vi klarat av två av dem så steg jag upp på en stubbe och konstaterade att det var inte tre stycken  utan snarare tio stycken och då hade vi inte rätt utrustning så de får vi ta nästa vecka. Vi hade bara med de små batteriesågarna för att kunna barka några smågranar vi sett tidigare.

Sedan gjorde vi en liten röjning också. Vi har inte röjt på rätt länge och vi har en del att ta ikapp. Det är var en helt liten plätt på kanske 0,5 hektar men björken växte delvis högt över granen.

En positiv sak är att det var ganska mycket rönn och den sparar vi alltid, även om den övertoppar en gran. Rönnen är älgens favoritmat och får man upp rikligt med den så är det bra för tallen. Om älgen får välja tar han det godaste förstås, precis som vi människor. På sommaren kan en älg äta 20-30 kg om dagen så all rönn är välkommen.

Resultatet blev bra tycker jag. Men när det är så här tätt kan det vara svårt att komma rätt direkt så vi brukar ha för vana att kolla till röjningen efter ett tag och eventuellt göra ytterligare en röjning om det behövs. Och även om vi är nöjda för tillfället så lär vi komma tillbaka rätt snart ändå, björken växer ju så snabbt!

Vi använde våra batterieröjsågar, Bosse körde med vår standardutrustning, en kedjesåg och jag testade vår nya batterieröjsåg med klinga. Bra tryck i den, nu börjar batterieprodukterna närma sig de bensindrivna alternativen helt klart. Åtminstone när det gäller röjning, på motorsågssidan är det en bit kvar även om det sker en snabb utveckling där också.