Vårbruk i liten skala

Frostnätterna fortsätter att gäcka oss, men nu säger SMHI att regnet är på intågande och då fick det gå undan även med Frälsegårdens vårbruk.

Spännande att läsa Mattias och Elins bloggar och få följa riktigt vårbruk på nära håll. Stora maskiner är häftigt och de finns även i Mörtelek när Kent, Börje och Joel sköter sina marker och snart är det även dags för förstaskörden. Vi ”inhemska” bönder som bara tar en (har vi tur blir det två) skörd fortsätter att ta det lugnt och njuter av att titta på de stora maskinerna, som kommer och gästspelar ibland.

I Mörtelek är det vall som gäller och under ett par veckor i juni/juli är det fullt ös för att få hö till hästar, får och kor, men nu är det mat för oss människor som är fokus. Vårbruket i Mörtelek, där odlingslandskapet är helt annorlunda än de som finns hos Mattias på Abbotnäs, är helt klart lite …mindre.

Ni har nog förstått att jag njuter av att pyssla om mina grönsaker och i helgen blev de flesta omplanterade och pumpor, squash och gurka planterades. Nu är bara problemet att se till att de får plats inne och kommer ut i trädgårdslandet före studenten den 10 juni. För då behövs platsen till annat!

Första steget var att bli av med alla hallonplantor i grönsakslandet och de verkar ha klarat både flytt och frost.

Andra steget var att säkerställa att alla jordärtskockor var upptagna och att en ny prydlig rad planterades och det gjorde jag igår.  Ogräs borta och jag hann även med att köra jordfräsen en runda.

Tredje steget var idag och jag var tvungen att bli klar, för det är inte roligt att vända jord och skit när det är blött och kletigt. Underlättar mycket att ha en torr jord att arbeta med, även om den nu är alldeles för torr.

Det konstiga är att det alltid är mycket enklare att få hjälp när det är en maskin inblandad…

Min uppgift fick bli att jämna till och säkerställa att alla potatis som missades förra året kom ner i jorden igen. De kallas här för ”Sommarpotatis” och är de som först går åt och finns lite varstans i grönsakslandet. Och plocka lite rabarber till kvällsmat.

För övrigt blommar nu gullvivorna för fullt och även våra äpple, körsbär och plommon. Nu får vi se hur mycket regn som kommer. Det känns som det ofta kommer en regnvecka den veckan som fruktträden blommar…

Idag har även Citronträdet börjat blomma så nu blir det att varje dag gå och pollinera och så om 2 år har vi färdiga, egenodlade citroner igen.

….och så en sista bild på en frostskadad sparris. En individ som uppmanar till lugn och att det ännu inte är dags att plantera ut och starta upp 2022 års grönsaksodling på allvar. Men jag är beredd och känner mig efter kvällens arbete, redo att njuta av en regnig vecka. Även om jag hade hoppats på fint väder på lördag när Axel och Lova ska på sin studentbal.

Skogliga trädgårdshälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland