Årets första åska

Torka, blåst och åska… ingen bra kombo!

Idag på morgonen kom första nedslaget inom min uppsatta ”radie” och jag vill dela med mig till er av en händelse som hände 2018. Nedslaget den 8 augusti 2018, kan man säga, skapade en förståelse i familjen över att jag packar och tycker att vi ska sitta i bilen om det är de värsta tänkbara förutsättningarna, som det var den sommaren…

Man kan säga att vi vet vad som kan hända och vi har övat och vet vad vi då ska göra…

Dagens nedslag norr om Kosta.

Det viktigaste är förberedelser, kunskap och att vara på rätt plats i rätt tid.

Jag är uppväxt med att ha respekt för åskan och var det nära och intensivt blev vi väckta och fick sova nere. Det blev även en och annan tur på skogsbilvägarna för att använda näsan och lukta efter brandrök. Det var så man gjorde.

Av min kollega Kenth Bergqvist, en gammal brandman, hade jag tidigare under sommaren 2018 fått lära mig att det viktigaste är att kväva branden och det absolut bästa vid en skogsbrand är ”ruska lång och ruska kort”. Att slå på branden med en granruska, var kunskap som jag tog med mig hem och berättade om vid middagsbordet.

Förberedelser:

8 augusti 2018 rullade ännu ett åskoväder in över Kronoberg. Jag följde utvecklingen via ”min hjälpreda” Appen Blixtvakt, medans jag fortsatte att vattna i trädgården. När ovädret närmade sig, packade vi bilarna med kvällsmat, skogsbruksplan, måttstock, drönare och hund och satte oss att vänta. Vi har haft ett oräkneligt antal nedslag i närheten av huset och för oss var och är det självklart att göra detta.

Kunskap:

Jag vet avståndet till nedslagsplats via appen och att är det inom 3km söderut och 2km österut så är det inom fastigheten. Innan nedslaget hade appen fortfarande inte fått in koordinater, så när nedslaget sker, mäter jag in var det kan vara på skogsbruksplanen och så åker vi dit och checkar av. Så gjorde vi även denna kväll.

På rätt plats:

Nedslaget kl 23.12 visade sig vara 1.95km öster om huset, enligt mina beräkningar var det mitt i gränsen till grannen och utefter en väg där en ledning går. Patrich och Axel åker direkt för att reka, men de ser inget mer än en telefonledning som hänger och ringer för att stämma av. De kör förbi platsen en tredje gång och stannar på en höjd, tar ner rutorna och tycker sig känna branddoft. Jag och Hugo kör till platsen också.

Vi står nu 4 personer, mitt i natten, mitt på en grusväg, mitt på ett hygge och känner doften av brand, men ser inget. Drönaren (som är inhandlad för att tjänstgöra som ett extra brandflyg) packas fram för att se platsen ovanifrån (ljuset borde ses även om det är skumt). Men när Axel packar upp drönaren frågar han:
-Vad är det som lyser där nere i skogen?

Vi vänder oss om och ser ljuset (det såg ut som en ficklampa) och då exploderade skogen. Ja det kändes faktiskt så!
Tur att vi var där alla 4!

Brandkåren rings in, grannar väcks och vi stoppar branden med hjälp av ”ruska lång och ruska kort”.

Kl 23.44 har vi allt under kontroll (ingen öppen låga) och brandkåren kommer strax innan 24.

Kl 1.15 är vi hemma igen, trötta, sönderrivna (svårt att inte bli när man springer över ett hygge i skummet (mörker på svenska)) och tacksamma.

Dagen efter var vi på plats igen och såg i dagsljus hur det såg ut…

Jag kommer aldrig efter denna natt att få höra att jag är jobbig eller rädd för åskan och nu efter ett antal bra och kreativa samtal med Blixtvakt, har vi fått en bättre och mer detaljerad karta, samt GPS punkter, för nedslagen. Allt för att förenkla och säkra nedslagsplatsen, för tex oss markägare, som liksom jag gärna säkerställer att nedslagsplatsen inte är en pyrande skogsbrand.

2018 hade vi inom vårt brandområde som gäller kommunerna Uppvidinge, Tingsryd och Lessebo över 60 bränder i skog och mark, 2019 över 40 och 2020 över 20 bränder. Nu håller vi alla tummar och tår som går, för att 2022 ska bli ett lugnt år och varje gång jag ser brandflyget flyga skänker jag dem en tacksam tanke.

Va rädda om er och tänk på vikten av förberedelser, kunskap och att vara på rätt plats i tid.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland