Vi är en del av Glasriket

Handblåst svenskt glas borde vara en självklarhet hos alla, liksom minst en glasbruksrunda per år. Ungefär som att det är självklart att äta svensk mat.

Glasriket är ett område från oss och söder ut, ett område mellan Oskarshamn, Vetlanda, Växjö och Kalmar. Ett skogsrikt område vilket gjorde glastillverkningen möjlig.  Glas har tillverkats här sedan 1742 och som mest var här 45 glasbruk igång samtidigt. Idag finns inte riktigt lika många men igår var jag i en av våra hyttor.

Gammalt och nytt!
Min finservis från Björkshult och en karaff av återvunnet glas. Bruksglasen här hemma kommer just nu från Älghult och Kosta.
Sedan 1995 har Hauge och Morgan sett till att vi har haft återvunnet glas som bruksföremål i våra hem och i vår kommun och från början var det  omvandlade glasflaskor från Heinz, Amadeus, Absolut och en massa olika ölsorter, som var det nya inne.

I fredags hade jag möjligheten att få besöka glashyttan Persson och Persson och se Morgan blåsa en gral och passade på att ta lite bilder.

Persson och Persson eller Morgan och Elin.

En trevlig och inbjudande glashytta, strax utanför Åseda, som håller på med både återbruksglas och konstglas. Just nu aktuella med bla en utställning i New York och ett återbruksprojekt med Tullverket och så håller de vår Småländska landsbygd levande.

(Ser ut som en helt  vanlig Olsmässa och ni som undrar vad det är får titta inlägg från juli)

Gamla glasflaskor får nytt liv som bruksglas. Inget glas är lika och de har en genuin charm.

Kolla vilka glaspjäser.

Har ni vägarna förbi Ösjöbol är det helt klart värt ett stopp!

 

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland.