Konst och skog = Sant…eller?

För eller emot -Världen är inte svart eller vit! Varför förväntas vi alltid ställa oss på en sida och säga ja eller nej?

Nu har SVT varit igång igen och det folk tror på är det som SVT säger. Behöver jag vara emot biologisk mångfald för att jag väljer att låta stora evighetsträd stå och har hyggen som jag planterar och röjer? Hyggesfritt är inte det enda rätta, för världen är inte svart eller vit!
Skog och skogsbruk skapar känslor!

I veckan var jag i Stockholm och besökte bla konsthallen Färgfabriken i Liljeholmen. Jag såg utställningen Moulding Nature,  där jag är en liten del. Vi är fyra kvinnliga skogsägare som tillsammans med konstskapare Paula von Seth, försöker belysa skogsägande och kampen för att skapa ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara skogsbruk.
Utställningen är en del i ett projekt om miljökommunikation och ingår i ett forskningsprojekt på SLU.

”Dessa skildringar av skogen illustrerar konflikten mellan nyttjande, ansvar och naturvård och det komplicerade förhållandet mellan produktion och bevarande miljöer. Verket uppmärksammar den komplexa relationen mellan människa och skog som naturvård innebär. En relation som består av flera lager och bygger på fysiskt ägande, naturbruksetik och på ett djupt känslomässigt och estetiskt band, i sökande efter balansen mellan instrumentalism och bevarande, mellan att ta och ge.”
Tolkning av Nico Carpentier, professor vid Charles University, Prag.

Katrina Neiburga

Meningen med utställningen är att väcka frågor om vad som formar vår bild av naturen och människans roll och synsätt. Frågan är hur vi tolkar en bild och vad vi adderar för känsla.

Hanna Ljungh

Undrar vad detta träd har gjort för ont, för att i nästan 5 minuter misshandlas och slutligen brytas av, på en vägg i en konsthall. (Tydligen någon hyllning till Bergman)

Den 26 november är det Finissage och det innebär både konstnärssamtal och ceremoniell nedmontering av utställningen.

Skogliga och kulturella hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland