Sparar sommaren till kalla vinterdagar

God, näringsrik mat och gärna hemmaodlad.
Här pågår omhändertagande i alla de former och nu är majsen i frysen, ännu en omgång tomater fixade och ytterligare en sats med te och persilja på tork.
Majsen kändes inte helt klar, men fåglarna har börjat konkurrera och det var lika bra att skörda. Tanken är att fåglarna ska hålla sig till solrosorna. När det gäller solrosorna odlar jag så mycket så det räcker till både frö till 2026, mat och till fåglarna nu på hösten.
När det gäller tomater har vi fortfarande mycket kvar och allt efter som de mognar blir de antingen använda i matlagningen, torkade eller uppätna som snacks. Idag är det torkning. Ca 1h i 120 grader.
Under tiden plockas det kryddor i trädgården för att smaksätta oljan som tomaterna ska läggas i. Jag brukar ha vanlig rapsolja med vitlök, chili, timjan, basilika, salvia, persilja, salt, peppar eller vad som finns att tillgå.
Allt eftersom tomaterna torkar (små bitar torkar fortare än större) så läggs de i oljeblandningen och förvaras sen i kylen. Det här används som smaksättare i allt från potatissallader till fetaoströror till pastarätter. Enkelt och gott.
Sen har vi teet. Allt eftersom sommaren går så torkas det som växer och blandas till slut ihop. Nu är det ringblommor, rosenblad, humle och lite mer chokladmynta. Under vintern dricks det antingen ”rent” eller med inblandning av vanligt svart löste. Beror på vad jag är sugen på.
Hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland