Nu ska jag berätta

Det är intressant det här med byggen. De både inspirerar och engagerar. Jag har fått en del frågor om mått och sådant rörande vårt nya dikostall och självklart kan jag berätta lite mer för de som vill veta. 

Danne har ritat hallen och om jag får skryta lite så har han ritat alla våra byggnader själv. Särskilt Hangarn (stora tjurstallet) har funkat väldigt bra och vi hoppas på samma goda funktionalitet hos korna. Men man vet ju sällan i förväg exakt hur det kommer att bli. Särskilt när man börjar med en ny typ av produktion.

Måtten på byggnaden är 22,5 x 30 meter utvändigt. Några har reagerat på att skrapgången är bred och det är den, 8 meter.  Vi vill motivera korna att endast ligga på bädden och vara ute på skrapgången så mycket som möjligt när de är uppe och går. Om det kommer att fungera vet vi inte men det är planen i alla fall.  Och bädden är inte så liten den heller, den är 11 meter bred så de har gott om plats där inne också.

Vi kommer att ha högst 60 vuxna djur i byggnaden och när korna har kalvar kommer de främst att gå ute på bete.

Stallet är helt oindelat nu till en början. Det är för att vi vill lära oss mer om vilka gruppindelningar som är bäst samt klura lite på hur kalvningsboxar ska utformas för bästa funktion, innan vi sätter upp några mellangrindar. Vi kan alltså inte svara på hur det kommer att bli senare men just nu är det en enda stor yta med grindar endast mellan skrapgång och bädd.

Någon funderade över varför det inte är någon kant att skrapa mot mellan gången och bädden? Svaret på det är att det inte har behövts i våra andra stall. Därför gjorde vi likadant här. Vi har plana golv överallt och glidande ströbäddar och vi upplever inga som helst problem med skrapningen. Gödseln väller inte in på bädden utan tvärt om, bädden glider långsamt ut. Jag tänker mig även att korna som oftast kommer att äta ett foder med högre grovfoderandel än tjurarna kommer att ha fastare gödsel. Det borde göra det ännu lättare att hålla rent och bevara bädden så torr som möjligt.

Vi skrapar gången med traktor ner mot den lilla gödeslplattan som är byggd alldeles i anslutning till stallet. Den är rätt liten och finns till dels av praktiska skäl förstås, det är ju fint att slippa bära till stora gödeslplattan varje gång man skrapar, och dels för att det var ett krav från länsstyrelsen att ett nytt stall ska ha en egen gödselplatta.
Gödselplattan är nedsänkt och har måtten 10 x 14 meter. (Jag hade inga bra bilder på den men den syns litegrann till vänster i några av bilderna).

Väggarna i hallen består av betongblock med en höjd på 3,70 meter. Vi valde betongväggar för att få en tålig och stabil stomme samt att det var en snabb och relativt enkel montering.

Foderbordet är främst gjort för rundbalar men det går såklart att lägga dit mixat foder, kraftfoder eller vad man vill. Korna kommer att ha fri tillgång på grovfoder.

Klövpallen (som inte syns) är 10 cm hög. Foderbordet är 40 cm högt och 2 meter brett.

En sak som jag har märkt redan nu är att det gärna vill ramla ner lite foder på framsidan av foderbordet när man ställer dit balar, tar av nät eller puttar in foder. Alltså inte in mot korna utan utåt. Detta trots att foderbordet är ganska brett. En liten betongplatta längs med hela foderbordet hade inte varit fel, då hade man lättare kunnat sopa ihop och lägga tillbaka foder som ramlat ner. Får skriva det på önskelistan.

Det ska bli spännande att se hur allt kommer att fungera men än så länge verkar korna trivas. Och byggnaden känns flexibel. Den kan användas till kvigor eller tjurar om vi av någon anledning skulle sluta med dikorna i framtiden. Men just nu känns det roligare än det gjort på hela tiden måste jag säga. När de är under tak ordentligt och har fått så fint.
Det var inget självklart beslut att satsa på dikor vid sidan av tjurarna men ju mer man vänjer sig desto bättre känns det. Och man lär sig hela tiden, det är det allra roligaste. Det är intressant och hoppfullt att man kan stanna i samma bransch, på samma gård, med samma slags djur men ändå lära sig så mycket nytt.

Har jag missat någon fråga? Eller dyker det upp fler? Välkommen att maila eller skriva till mig här i kommentarsfältet.