10: Smyg in och se

13 december, 2018

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Jag utlovade ett kort inlägg och här kommer det. Men vi får gå varsamt och tyst fram…

Dagens lucka innehåller inte en bonde som kör traktor. Inte heller en bonde som bär på något, skördar något, matar, skottar, gräver eller lagar något. Här är helt enkelt en bonde som vilar.

Sscchh… smyg försiktigt efter mig så tar vi en titt på honom i ett av hans naturliga habitat.

Det vi har framför oss är ett ståtligt exemplar av arten Bondus Vilus, den utrotningshotade lantbrukaren i vila. Se hur han slappnar av i hela kroppen och njuter i sina lagom säckiga långkalsonger. Skåda den kloka blicken, fastnaglad i tv’n och samtidigt långt borta i fjärran. Hur lyckas denna hanne, helt utan synbar ansträngning, kombinera skarp koncentration med total avstängdhet? Är det kanske ett av naturens alla oförklarliga fenomen?

Kan man gå in i reviret och tala till honom? Ja, han är fredlig och inte på sin vakt. Kommer man att få ett svar? Nej, troligtvis inte.

Inom kort kommer hans jaktinstinkt och sökande efter föda att ge sig till känna och då lämnar han sitt kvällsläger. Med stor precision och målmedvetenhet kommer han att sätta kurs mot antingen en skinkmacka eller en skål med vaniljglass.
Hans avkommor sover redan i sina lyor och honan driver omkring i reviret, planlöst sökande efter choklad och kvarglömda chips.

 

11: De där runda bollarna
9: Inne på kontoret