Är det värt det?

Mixat foder till tjurarna? Är det värt tid, diesel, traktor, vagn och underhåll? Får man verkligen så pass bra utväxling när det gäller köttproduktion att det är affär?

Det var en fråga som kom efter att vi nyligen fick köpa en ”ny” traktor att dra mixervagnen med. Särskilt aktuell är funderingen nu när dieselpriserna är skyhöga.

För oss är det ingen tvekan om att det är värt att utfodra tjurarna med mixat foder. Vi önskar att vi hade börjat med det tidigare. Det första vi märkte var en stor effekt på djurens beteende och deras förutsättningar att både äta och idissla. Det finfördelade fodret gick åt fortare och när samma mat fick ligga framme hela tiden blev det ingen fight om det goda. Tjurarna var lugna redan innan men de blev mycket mer harmoniska och stillsamma när alla fick möjlighet att komma åt kraftfoder, oavsett rang och tugghastighet. På det sättet fick vi inte bara högre tillväxt utan även utan mer homogena grupper rent storleks- och viktmässigt. Samt en säkrare och trevligare arbetsmiljö!

En annan aspekt var att  det var svårt att ge så mycket kraftfoder som vi ville när vi utfodrade spannmål manuellt. Det bar sig rätt dåligt att slita med kärror och skopor och lägga en massa tid på manuellt arbete. Potatis och andra restprodukter krävde också enormt mycket tid och det blev ojämt fodrat över dygnet. Djuren fick i sig mycket kraftfoder morgon och kväll men bara grovfoder resten av tiden och det är inte riktigt bra ur hälsosynpunkt. I alla fall inte om man vill ge mer rejäla mängder kraft.
Med mixervagnen kan vi tippa i så mycket godsaker vi anser vettigt för kalkylen och det blir alltid jämnt fördelat över dygnet. Vi får då djur med stabilare magar och och mycket bättre utväxling på fodret. Dessutom sparar vi tid.

Kostnaden för att mixa blir naturligtvis högre i takt med bränslepriset men det ger oss absolut inga tankar på att gå tillbaka till hela balar och manuellfodring. Vad vi skulle vilja göra är att producera egen el, till exempel med solpaneler, och ha en kombinationslösning för mixervagnen. En vagn som skulle kunna drivas med elmotor när den står still under själva blandningen för att sedan gå med traktorn när man lägger ut den färdiga mixen. Tyvärr finns inget sådant på marknaden vad jag vet.

Hos oss får de växande, köttproducerande djuren mixat foder. Företrädelsevis tjurarna men även de kvigor som sparas till slakt. Dikorna får hela balar för de behöver inte äta snabbare än de gör. Något kraftfoder att slåss om får de inte heller.

Vi mixar alltså vidare och försöker i dagens ekonomiska frifall få ner kostnaderna så mycket det går med de medel vi har. Vi väljer en lämplig blandning av balar (torra/frusna/blöta) beroende på väder samt ser till att köra på rätt kraftuttagsvarv och med välslipade knivar. Då går det snabbt att mixa och man har absolut igen det, både i fråga om djurens välmående och på sista raden.

Våra tjurar har just nu en genomsnittlig tillväxt på uppåt 1300 gram/dag i levandevikt för mjölkras och 1700-1800 gram för köttras (dikornas tjurkalvar). Köttraserna skulle säkert gå ännu bättre om man avlar in tyngre raser och satsar hårdare på kalvgömma och kraftfoder i tidigare ålder men för mjölkrastjurarna tycker jag att vi har riktigt bra siffror. Jag kan inte på rak arm säga hur det såg ut innan mixervagnen, vi har haft den i tio år nu och mycket annat har också förändrats på gården, men tillväxten var definitivt lägre och djuren var mer ojämnt stora till slakt.

Tack till er som frågar saker förresten! Det är jättekul men tyvärr har jag svårt att se kommentarerna ibland. Jag får ingen pling eller så, så det är inte av ovilja jag inte svarar direkt här nere. Om man har en fråga som förblir obesvarad i kommentarsfältet så maila mig gärna istället. Eller följ Nysäter Lantbruk på Facebook och skriv där. Det är bara roligt och ger inspiration till nya blogginlägg som kan intressera fler!