Planering och små lådor

Nu när januari snart är slut och man drömmer om varmare tider kan man börja reflektera över denna märkliga matmånad. Jag vet inte hur det är hos andra men hos oss blir det kaos i skåpen efter helgernas frosseri. Rutinerna faller och det blir svårare att minimera matsvinnet

Jul, nyår, skollov och allt blir instabilt, även när vardagen har kommit för att stanna. Det blir rörigt och trångt i kyl och skafferi, allmänt kaos, mat som ligger i konstiga skålar. För att inte tala om alla olika rätter har dragits fram och tillbaka i rumstemperatur fler gånger än någon vill räkna.
Vid sådana här perioder vill jag slänga mat. Jag som egentligen avskyr att göra det. Längtan att rensa och få ordning och struktur igen blir nästan större än drivkraften att ta tillvara och respektera maten.

Kanske är det här en av anledningarna till att många slänger fullt ätbar mat hela tiden? Man har för mycket i skåpen helt enkelt? För ostrukturerat och stökigt? Lite för…krångligt?

Jag hade väldig oordning tidigare och själva anledningen till det var att jag vägrade slänga mat. Dock blev det precis tvärt om. Mer matsvinn.  Jag sparade alla konstiga små slattar till ”en annan dag” men det slutade ofta med att de blev stående tills de täcktes av grönt ludd och man fick slänga dem en vecka senare istället. För att jag glömt eller förträngt dem och för de såg så oaptitliga ut att ingen annan ville äta dem. Oerhört dumt. De dög ju inte ens till hönsmat när de blev dåliga.

Lösningen nu är dels planering och dels plastlådor. De perioder vi har veckomatsedel och handlar regelbundet blir det nästan inget matsvinn alls och när jag lägger resterna i plastlådor och tejpar datum på locket, ja då blir de verkligen uppätna. Det behöver inte ens vara jag som äter dem, någon annan kan också våga sig på ett stekt ägg eller några korvbitar om de ligger i en låda med märkning istället för slarvigt inställda på ett fat med ett annat fat över. Dessutom tar det mindre plats i kylen och om man packar lite snyggt. Man får vettig överblick och kan äta ur ordentligt innan det är dags att fylla på.

Jag har alla lådor och lock i en stor kökslåda nära till hands och en rulle maskeringstejp och en spritpenna där jag förvarar plastpåsar och folie. Lådorna försvinner förstås efter ett tag så man bara har locken kvar (HUR går det där till!?) så jag försöker även spara smarta förpackningar ibland. De mindre plastlådorna med räksallad och liknande är till exempel perfekta att diska ur och spara smårester i. Locken sitter bra och de är lämpligt stora.

Snygga och billiga plastlådor finns ju att köpa nästan överallt men som jag lärt mig av en läsare är det viktigt att man kollar att de är godkända att förvara mat i. Särskilt om man vill värma direkt i lådan. Viss plast kan nämligen vara giftig.

De allra bästa tycker jag är de med snäpplock som man klämmer fast på en plast-eller glaslåda. Särskilt en glaslåda gör att det känns extra fräscht och nästan lyxigt att käka rester!