Såhär blir vårbruket i Nysäter
Om några veckor drar vårbruket igång och innan dess tänkte jag passa på att berätta hur planeringen ser ut. I vårt jordbruk odlar vi främst vall men även spannmål för foder och strö. Vi jobbar för livskraftiga jordar och väl omhändertagen åkermark, så gott det bara går här i backarna.
Det är både roligt och gruvsamt i år, det får man erkänna. Kul som alltid att komma igång och få allt att spira men oroligt med tanke på världsläget och alla historiska prisökningar. Vårbruk blir det hursomhelst och här följer upplägget för just vår gård.
Hektar att så totalt: 87 hektar varav ca 50% med vallinsådd.
Fördelning grödor: 60 hektar korn och 27 hektar vårvete.
Att plöja i vår: Inget! Allt plöjdes klart i höstas.
Utsäde: Korn Judit, 6-radigt. På åkrar utan insådd sår vi 210 kg/hektar och med insådd 190 kg + 25 kg frö, Ara 22. Vårveten blir Diskett och där kommer vi att så 270 kg/utan insådd och 220 kg + 25 kg med.
Jordbearbetningsmetoder: Samma som vanligt, det vill säga plöjning (som redan är klart), harvning och vältning. Inga nya idéer eller metoder i vår, det blir till hösten i så fall. Då skulle vi vilja testa kultivering eller något annat sätt att ersätta plogen på lösåkrarna för att minska körtid och bränsleförbrukning.
Gödsling: På åkrarna längst ifrån gården där vi inte kan köra fastgödsel kommer vi att lägga samma giva som vanligt, dvs 350-400 kg NPK. Hemikring, där vissa åkrar även ska slås, samt på vallarna drar vi ner rejält på grund av de hutlösa priserna på handelsgödsel. 100 kg NS/hektar får räcka ihop med fastgödseln och vallarna får också en kraftigt minskad giva.
Egna maskiner och redskap: På traktorfronten har vi nu en John Deere 6210 och en John Deere 6215, Plöjningen gjordes med vår femskäriga Gregoir Besson RWY och vi har samma Väderstadsharvar som tidigare, en 8 meters NZA och en NZ på 7,40 meter. Fastgödselspridaren, Richard Western, tar 12 ton eller 17 kubik.
Nytt för i år är att vi har skaffat en ny vält. En Kverneland 8,30 med Cambridgeringar på 55-57 cm. Den ersätter den mindre Vamovälten som var 6,5 meter och hade 40 cm ringar. Förutom att den är bredare än den gamla är den tyngre och kommer förhoppningsvis att trycka ner sten bättre och minska risken för vallning på våra lätta mjälajordar.
Inlejt: Sådden lejer vi som vanligt av Dahlins Maskin och Mek. Gödningsspridningen sköter Töva Maskinservice sedan några år tillbaka och vi kan eventuellt komma att ta in en extra fastgödselspridare om det blir bråttom.
Arbetsfördelning: Danne och Håkan kommer att köra vårbruket som vanligt. I år blir det utan hjälp av Jesper som har slutat skolan och nu jobbar som skogsmaskinförare på annan ort. Linda och jag ansvarar för djuren men de få dagar vi är på gården samtidigt kan en av oss köra om det behövs.
Kvar att förbereda: Det mesta är redan klart när det gäller vårbruksförberedelser. Gödselspridaren är servad och harvarna ska ses över och få någon ny pinne eller vändning av spets. Traktorerna kommer att få en smörj- och städrunda och allmän översyn.
Extra insatser: Viss dikning kommer att göras på egenägd mark. (Surprise!)
Önskelista: Bättre däck till 6210 hade varit roligt men det får stå kvar som en önskning för tillfället. Annars det vanliga, ett snällt vårbruk med lämpligt väder och utan dyra haverier.
Förändringar från tidigare år: Inte mycket kommer att ändras frånsett mängden handelsgödsel. Det mesta bestämdes redan i höstas och vi kommer att fullfölja den odlingsplan som lagts.
Danne är den som ansvarar för växtodlingen och jag är grymt imponerad över att han har alla siffror, mängder och planer i huvudet. Själv skulle jag ha behövt en hel pärm. Han hälsar att han ser fram emot vårbruket och att det ska bli roligt att komma igång. Dock medger han att det är stressande att inte kunna jobba som förr och att det känns tungt emellanåt. Det här blir tredje våren för oss med sjukdom i familjen och man blir förstås ganska sliten, både av oron och av att behöva vara på flera ställen samtidigt.
Vi hoppas att våren, som ju är hoppets och pånyttfödelsens tid för både natur och för människor, ska ge extra energi och framtidstro. Och får vi slippa trasiga traktorer och alltför tidsödande fastkörningar ska det nog bli grönt på åkrarna även i år!