Rötmånad och gräs

Den här tiden är det mycket som händer. Ensilage, ströhö, någon vägg som ska målas, stängsel att fixa och dessutom möglar fodret så fort man vänder ryggen till. 

Andraskörd pågår lite varstans men inte hos oss. Vi håller som bäst på att fodra upp det sista ur fjolårslimpan och i morgon ska Danne bala strö som ligger slaget på vänt.
De senaste dagarna har han kört gräs i Liden och jag har varit hemma och försökt hålla rötmånaden stången. Det är sjukt vad fort det blir äckligt överallt nu. Foderbord och krubbor gror igen samt varenda liten vrå där bakterier kan frodas. Jag gör rent foderbordet i hangarn minst två gånger i veckan och försöker hålla efter under dagarna. Fördela om och putta in extra noga för att fodermixen inte ska bli liggande och ta värme.

I betongkrubborna får man jobba likadant. Inte packa i för mycket mat utan lite åt gången flera gånger om dagen.

Enklast är det hos korna för de kan få äta rent och ha tomt någon stund då och då. Det gör mycket för hygienen. När betongbordet får torka till håller sig fodret mycket fräschare men en förutsättning är förstås att ingen får för lite mat. Lågrangade kor kan få det jobbigt om det blir rusning till fodret efter en tomtimme så det gäller att det finns många ätplatser. Nu när halva gänget är i en annan beteshage finns det mycket plats och ingen blir utan eller behöver vänta när man lägger dit nytt.

Medan jag bekämpar mögel och annat äckligt går det att hinna med en del småsaker också. Som att måla eller städa vid limpan inför nästa skörd. Mer om det i morgon. Det blir lite rödare och fräschare här även om det går sakta.