Höstgöra hos korna

Bädden är ute och bortkörda stolpar är fastbultade igen. Nu återstår lite annat smått och gott, sedan är det fräschare än på länge hos kossorna. 

Bland korna löper det mesta på under sommaren men nu när hösten är här och behövs några insatser. Rasthagen behöver skrapas ur men framförallt området precis utanför. Mellan stallet och hagen. Där blir det upptrampat och lerigt men Danne har en plan som vanligt. Han har köpt hem grus som ska läggas dit så vi får fast mark under alla klövar igen. Egentligen skulle man ha haft en betongplatta förstås men man kan ju inte få allt här i världen.

Vidare ska ett mineralägg lagas och en planka bytas ut på foderbordet. Vi har en träkant som stopp under inredningen så korna inte drar in för mycket ensilage och den har sett sina bästa dagar. En liten grej men den gör stor skillnad. Nu när den hänger på trekvart blir det mycket foder indraget som bara skrapas bort och går till spillo.

Vi har fortfarande bara halva gänget kor och kalvar hemma, resten går i beteshagen på andra sidan vägen. Snart ska de samlas ihop och återförenas, bara vi får logistiken att stämma. Vi ska helst skicka iväg ett slaktlass först, så det blir plats över i hangarn för de största tjurkalvarna. De är redo att skiljas av nu och det är alltid bäst om man kan få dem till ett helt annat ställe innan man tar hem kvigkalvarna. De har ju en förmåga att stöka till och bryta sig ut ibland och några oönskade dräktigheter bland alltför unga damer är inget vi vill krångla med. Enklast att eliminera minsta risk medelst avstånd.

Min plan att klippa färdigt alla kor hemmavid innan resten kommer tillbaka ser ut att kunna gå hyfsat i lås. Åtminstone om jag får tid att frisera ett par timmar i morgon och på fredag. Troligen kommer jag att behöva lämna några tills jag kan ta ner behandlingsburen eftersom alla inte vill stå still i låsgrindarna, men de flesta hinner jag köra igenom.
Det är extra roligt i år eftersom de är så lättklippta. De är helt rena och har lagom tjock päls tack vare det fina höstvädret. Det gör stor skillnad både när det gäller tid och skärpan på skären. Att tugga igenom päls med lerstänk och smuts är inte alls lika kul.

I morgon får jag ny lyssningstid på Storytel och jag ser verkligen fram emot att köra klippmaskin och lyssna på ljudbok. Tänk att jag har ett jobb där det är möjligt.