1:april och maskinpresentation av Väderstad Rexius.

Först så vill jag bara informera om att mitt förra inlägg om rapsvältning, var mitt försök till aprilskämt. Jag hoppas att jag lyckades skriva så att alla förstod detta. Om det ändå finns en skara där ute som tog illa upp, så kan jag lugna er med att högre makter straffade mig direkt i morse. Den kalla goda såsen till fisken i matlådan rymde från sin burk och smetade ut sig i helan matsäcksväskan. Nu ska jag inte luras mer med flit. Om jag ändå luras här i framtiden kommer det absolut inte vara med flit, jag hoppas då att högre makter straffar mig igen och att jag får veta det…..

Allting blev kladdigt till och med apelsinen
Så här såg rapsen ut på riktigt när jag vältade den i höstas.

Jag fick inte heller fortsätta att välta idag. Vet inte om farsan var nervös att jag skulle ta inspiration från mitt eget aprilskämt för idag har han vältat. Här vältar han litegrann:

Här kommer som utlovat en presentation av våran vält och lite tankar kring den:

Innan förra växtodlingssäsongen insåg vi att våran gamla hederliga Väderstad HV vält 10 meter bred, började bli en begränsande faktor i våran växtodling. Begränsningen bestod dels i att den inte var bredare än 10 meter och att den började bli till åren, även om den var fräsch förutom den solblekta röda färgen. En annan begränsning var att det var ju ”bara en vält”, det ända den gjorde var att välta och det fanns ingen häftig extrautrustning som ändrade på det. Vi beslutade oss därför att köpa en ny. Det blev en Väderstad Rexius HD 1230 fullutrustad med sladdplanka, avtagbara DoubleKnife skorpbrytarstål och biodrill 360. Den simplaste maskinen har blivit mycket mer komplicerad och är inte längre simplast.

Här är finns den på väderstads hemsida https://www.vaderstad.com/se/jordbearbetning/valtar/rexius/

Välten har en arbetsbredd på 1230 centimeter, jag brukar säga 12 meter men den är som sagt egentligt 12,3 meter. Vi använder den som 12 meters vält, då passar den bra in i våra körspår som ligger på 24 meter. 24/2=12     24/12,3=inte kompatibelt.

Vi valde Cambridge vältringarna av modellen HeavyDuty, detta för att få extra tyngd i välten för att trycka ner stenar och få bättre packning. HeavyDuty ringarna gör att välten väger ca 1600 kg mer än en med vanliga cambridge ringar. Detta gör verkligen nytta i arbetet med att trycka ner stenar, men jag upplever också att det får en ytterligare positiva effekter vid arbete. Man vill ju ända att när man vältar så ska den packa av olika anledningar och det gör den verkligen med dessa ringar.

Före resultat. Här finns det stora elaka stenar.
Resultat efter på samma plats. Här har stenarna försvunnit ner, kanske inte riktigt den största.

Sladdplankan uppgraderar välten till ett mer mångsidigt jordbearbetnings redskap. Än så länge har vi inte sladdplankan använts till mycket mer än att reparera vildsvinsskador på både vallar och i stråsäd på våren. Det kräver lite teknik för att få det riktigt bra när man reparerar skador men då gör den ett kanonjobb.

Här reparerar jag vildsvinsskador i vall. För att inte ogräset ska ta över så sås även samtidigt vallfrö i skadorna.

DobleKnife skorpbrytarstålen har vi  än så länge använt sparsamt. Jag provade förra året att ha dem påmonterade vid en hjälpsådd av en vall. Jag lätt dem då gå ner och rispa i ytan för att mylla vallfröna litegrann. Det är svårt att se något jättetydligt resultat, men jag upplever att det fungerade bra. Det är ett litet pill att plocka av och på dem, men absolut ingenting som gör att man inte vill använda dem.

Här syns dubbelknivarna om man tittar noga.

BioDrillen är verkligen en kanon grej. Vältning är ju en överfart många redan har att då uppgradera välten till en 12 meterssåmaskin/spridare för småfrö och Sluxx (snigelgift) är ju toppenbra på alla sätt och vis. Nu tänker ni kanske: Hallå där den är ju 12,3 meter. Ja den är ju 12,3 meter men när jag sår får jag jämnast resultat om jag kör på 12 meter istället för 12,3 meter, fick även dem rekommendationerna av Väderstad när det gäller sådd. Detta är nu sättet vi använder för att så våra vallar oavsett om det är i renbestånd eller insådd i skyddsgröda det handlar om. Än så länge är vi riktigt nöjda med resultaten. Sår vi gräsfrö så låter vi fröna ramla ner innan själva vältrullarna och de packas/myllas då ner av rullarna.

Här sår vi in vallfrö i samband med vältning efter sådd.

När vi sedan använder denna maskinen för att sprida Sluxx i höstrapsen så flyttar vi slangarna så att Sluxxen hamnar bakom rullarna. Här har jag förstått att det finns flera läror och teorier (som i så mycket annat). Vissa säger att man inte får någon skillnad i effekt om man sprider innan eller efter rullarna. Vi väljer att tro på att lägga det bakom rullarna. Här finns det en sats att köpa av Väderstad som möjliggör just denna flytt. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var lite dyrt, så här fick kreativiteten flöda och vi gjorde en egen lösning. Med kattstrypare/tie wraps och självhäftande hållare för dessa så kom vi lite billigare undan med en minst lika bra lösning. Har tyvärr ingen jättebra bild på detta, får återkomma med det.

Här vältar jag höstrapsen dagen efter sådd. Det är en double-win körning då jag både återpackar och kör snigelgift i samma överfart.

Tittar man noga på bilden ser man att slangarna nu går ut bakom rullarna
Här ligger Sluxxen omyllad på ytan efter välten.

Välten har en rekommenderad hastighet på 12 km/h. Det är häftigt men lite väl fort kan jag tycka, vi kör inte så fort med den…

I det stora hela är detta en jättebra maskin! Men tyvärr finns där några/något minus. Jag måste kommentera utfällningen av apparaten, för er som har kört Väderstadredskap som man ”backar” ut vet vad jag menar. Denna utfällning är ju fruktansvärt elak mot marken där den sker. Jag är medveten om att detta är en svår nöt att knäcka för att få en bra transportlösning särskillt vid stor arbetsbredd, men den är ändå värd att ta upp. Jag mår ju så dåligt när jorden misshandlas.

Smidig vägtransport men elak utfällning till arbetsläget

Förra året som var vältens första säsong hade vi ett litet tråkigt problem i form av att de fyra främre vältaxlarna blev krokiga lätt. Detta hände faktiskt upprepade gånger utan att vi misshandlade välten vid körning. Varför detta hände vet vi inte, en teori vi själva har är att det kan varit för att vi körde med kuldrag. Det vart helt enkelt för stumt och de främre axlarna hade ingen chans att ”hoppa” upp vid stenträff utan att faktiskt lyfta en del av traktorns vikt. Vet inte om det kan ha varit orsaken, men denna säsong kör vi med vanlig hitchkrok istället och det verkar än så länge fungera bra. Vet knappt om jag vågar skriva detta, men måste säga att jag blev lite besviken när det sas till mig att vältaxlarna tillverkas och sätts ihop på andra sidan Östersjön för att levereras kompletta till Väderstad. Hoppas att någon ljugit för mig om detta…..

Men som sagt i det stor hela är det en kanonmaskin.