Lurad igen, men jag får vara vädergud.

Idag är det ju långfredag. Då kan man ju lite lätt tro att den är lite längre än andra dagar och att man borde hinna göra mer. Så var inte verkligheten, lurad igen. Det jag hade tänkt vara klar med till nio-fikat var färdigt vid klockan fyra. Det är inte helt ovanligt att det är så i min vardag, det sker titt som tätt inte bara på grund av att jag är tidsoptimist. Utan även för att det brukar dyka upp andra saker som ska göras emellan också. Jag vill absolut inte tro att jag är lat och att det är därför, då ger jag mig själv sparken. Idag dök det inte upp några andra saker emellan, så nu ligger jag nog lite risigt till….

Min huvudarbetsuppgift just nu är att armera så mycket det bara går. Jag är just nu själv på den arbetsuppgiften då båda mina föräldrar har annat att göra och farsan får ju ändå inte ta i pga den nya höften. Jag tycker att det går väldigt bra och blir lite förvånad över att det inte har hänt mer än vad det har. Nu börjar det i alla fall synas ordentligt att det händer grejor.

Så här såg det ut i onsdags förmiddag. Mattorna var inte färdig klippta och ingen kantarmering påbörjad.

Idag ser det ut så här. Mattorna är klippta och balkarmeringen finns delvis där.

Det är bara ca fyra timmars jobb kvar med armeringen för balkarna inne i plattan, sen ska armeringen för kantbalken sätta fart. Efter det ska det formas och ytterligare en matta ska på. Jag hoppas kunna bli färdig med detta nästa vecka. Vi får se hur det går, det ger inte utrymme för att jag ska lata mig i alla fall….

Balk under uppbyggnad, fler järn ska i..
Här är alla järn på plats, den ska bara rätas upp lite.

 

En central plats på plattan, här möts en del järn.

Nu till väderguds-delen:

Även om det verkar som att det ska regna lite i helgen nu, så verkar det kunna vara torrt framöver. Detta gör att jag nu börjar med vattenrutor på vetet, något jag började med förra året. Jag vill helt enkelt veta hur vetet hade sett ut om det kommit viss mängd nederbörd vid visst tillfälle. Jag låtsas därför att jag är vädergud och framkallar regn på mitt sätt i dessa rutor, med vattenkanna. På grund av att det inte är helt lättjobbat med dessa vattenrutor än, så har jag än så länge begränsat mig till två rutor. En som har fått 20 mm och en som har fått 75 mm, detta skedde i onsdags kväll. Det kommer nog att bli minst en ruta till och eventuellt lite mer vatten o de befintliga.

Här är jag vädergud eller åtminstone regngud över en kvadrat.
Dunder-regn 75 mm på kort tid, till och med en liten vatten pöl finns.
Ett litet lagom regn på 20 mm

Detta gör jag inte bara för att plåga mig själv och se hur bra det kunde blivit om det regnat. Utan även för att se hur grödan reagerar på regnmängd. Hur mycket behövs för att det ska göra skillnad? Vad är ca optimal mängd? Hur mycket är för mycket? Kan man misstänka kväveförlust vid stor mängd? etc etc Vad tror ni är detta något intressant och lärorikt, värt att lägga tid på?

Rutorna idag:

75 mm
20 mm

Det är ganska torrt runt omkring rutorna.

Spännande att se när och om skillnad uppstår. Förra året bestämde det sig för att börja regna lite senare på säsongen, men den rutan jag då vattnade med 70 mm tidigt syntes fram till skörd – den var bättre hela vägen.

I helgen är det påsk och vi kommer hålla oss så lugna vi kan på arbetsfronten. Nu dansar vi regndans och hoppas på nederbörd de kommande dagarna i lagom mängd – vad nu det är….

Glad Påsk allihop!!