Hösthelg

Denna helg har frun och jag varit lediga. I alla fall från gårdsarbete, men inte trädgårdsarbete. Löv har varit i fokus denna typiska hösthelg.

Det är fint med träd men….

löven kan väl sitta kvar på dem hela tiden? Måste de tappa löven varje år? Gran och tall är inte så dumma träd när allt kommer omkring. I alla fall om man tänker på det arbete som går åt för att kratta bort alla löven som täcker gräsmattorna. Jag erkänner att kratta löv nog är en av de värre sysslorna jag vet. Inte för att jag inte gillar själva momentet, utan för att det nästan aldrig passar bra tidsmässigt. Även om det är något som kommer varje år så hinner jag glömma bort vilken tid det tar… Därför kommer det lite som ett stressmoment eftersom att man måste avsätta hyffsat mycket tid till detta.

Alla träd har inte tappa sin löv än, några ekar håller hårt kvar i sina…

Gör vi fel?

När jag har läst runt lite så har jag förstått att många förespråkar att man inte ska kratta bort löven från gräsmattor. Smart eftersom att löven är kanonbra maskmat och hjälper till att få snurr på jorden på gräsmattan. Det finns massor med olika grejor man kan göra istället för att kratta bort löven på hösten; kratta på våren, klippa sönder dem eller bara sprida ut dem jämnt och lämna dem. Även om ja är frestad att göra något av dessa alternativ, så tror jag inte att vi gör fel. Vi har nog för mycket löv för att lämna dem och just nu är det för blött för att åka med klipparen. Eftersom att stor del av våran gräsmatta är täckt med löv är det även svårt att sprida runt dem. På något ställe är det glesare, där kanske vi sparar några löv. Vi vill ju inte att gräsmattan möglar eller ruttnar. Jag som trodde att det här med lövkrattning var enkelt…….

De mesta av löven har krattats bort.
Gräsmattan redan börjat må dålig lite här och var pga av hög lövkoncentration…
Löv, löv, löv…..

Familjemys

Något som har gjort helgen lite mindre stressig är att hela familjen var engagerad i detta ( även om det kan bli lite stressigt tex när storebror jagar lillasyster med sin elbil). Det har alltså varit en familjeaktivitet som innehållit massor med frisk luft och rörelse. Härligt när man kan göra saker ihop.

Hela familjen sliter.
Smidigt när man får hjälp.
Det har inte bara krattats löv, det har samlats på kastanjer också.
Det finns fortfarande blommor kvar på våran blomsterkulle, lite häftigt.
En annan grej som är typiskt på hösthelger är matlagning. Det blir mycket kött på helgerna. Här är två dovfiléer på väg att bli perfekta. Egentligen föredrar jag nötkött, men ibland får man offra sig.

Snart ny härlig vecka. Den börjar med förmodligen årets sista gjutning (för oss) och klövverkning på några kor. Sen vet man aldrig vad som händer (även om man tror det), men hoppas att det får flytta in lite kvigor i den nya avdelningen.