Hjälp från ovan

Från och med förra året såg vi till så att vi nu får hjälp från ovan i växtodlingen. Då menar jag inte av högre makten, utan av den fantastiska farkosten drönaren. Den tar ju inte inte bara fina bilder, den ser även saker man inte ser från marken. Att se saker uppifrån kan var otroligt lärorikt. 

Alltid tagit hjälp högre ovanifrån

Det är absolut inte den första hjälpen jag tar från ovan. Jag har alltid gillat att studera fälten uppifrån, det har handlat om flygfoton och satellitbilder. Detta har jag alltid spenderat väldigt mycket tid med att göra, man ser så mycket uppifrån som man inte ser från marken. Vissa saker kan man ana från marken, men när man kommer upp en bit blir många saker mycket tydligare. Det finns ju så himla mycket att se uppifrån på fälten, tex täckdiken, körspår, variationer i biomassan och surfläckar och allting påverkar odlingen och marken mer eller mindre. Som sagt var väldigt nyttigt tycker jag. Tyvärr så kommer inte de högupplösta satellitbilderna så ofta som jag skulle vilja och de är inte så högupplösta som jag skulle vilja heller. Därför blev lösningen helt enkelt att skaffa en drönare.

Här är en drönarbild, visst syns saker tydligare här än från satellit. 

Enkel drönare

Att ha en egen drönare har alltid känts lite overkligt. Det är en sån där grej som är häftig, men som man aldrig skaffar själv. Ända tills den faktiskt blev inköpt, då blev det helt naturligt. Den drönare jag använder är en ganska enkel en med endast vanlig kamera och inget extra för att mäta biomassa eller tillväxt. Till det jag använder den till så duger den helt och hållet. Ska jag vara ärlig så är jag inte så imponerad av inläsning av biomassa och skapande av styrfiler från drönare än så länge. Jag upplever att det tar för lång tid att göra själva kartan än så länge, men det blir nog bättre i framtiden. Som sagt var till att få se saker uppifrån i högupplöst format duger den drönare jag nu använder gott och väl. Snart kanske man den inte duger. Om inte annat så blir det väl en ny när övergångsreglerna slutar gälla i december 2022.

Så här liten och enkel är den drönare jag använder just nu.

Lite konstigt

Något som jag tyckte var konstigt var att det bara var att köpa en drönare och sedan kunde man ge sig ut o flyga. Jag tycker att de nya reglerna om utbildning och drönarkort för att få flyga drönare är bra, allting känns mycket tryggare då. Dels att man själv har det när man flyger, så att man själv vet vad som gäller. Men också att man vet att andra som flyger har det. Jag valde att ta drönarkortet A2 (då ingår A1/A3), det för att då får man flyga lite närmare människor och byggnader. Det underlättar när man ska fotografera vissa fält.

 

Som sagt var huvudsyftet med drönaren är att få se fälten och grödorna uppifrån, men en väldigt trevlig bonus är att det går att ta fina bilder med.

Här är exempel saker man kan se ovanifrån:

Hur skötte jag mig när jag sådde? hissade jag och sänkte maskinen på rätt ställe?
Kvävenollrutor
och andra sorters provrutor

 

Vältnollruta i höstrapsen
Inventera viltskador ovanifrån. Det blir ofta en tråkig överraskningen. På den här vallen är det ganska mycket nedtrampat.
Zoomar man in ordentligt på den här bilden ser det inte kul ut.
Kvävenollrutan efter plöjning. Intressant att se hur jorden flyttar sig. OBS dålig plöjning pga av hård och torrt i backen.
Spåren efter harvtraktorn
Torrfläckar och gamla spår
Plöjning innan och efter

Här kommer lite bonusbilder som jag inte visat förut. De mest är fina, men det finns en del intressant att se på dem med.

Här är Abbotnäs i början av oktober.
Plöjning i hård torr jord
Harvning och stenplock

Norin sådd, harven och stenplockartraktorn syns i bakgrunden.

Harvning
Kultivering i rapsstubb
Rapssådd
Full fart på sådden
Här sås sista fältet i höstas

 

Som sagt var drönaren har lätt blivit en av favorithjälpredorna på gården och den kommer att användas flitigt i framtiden.