Lite av varje

Ja, just nu känns det som att vi gör lite av varje här på gården. Vi jobbar oss framåt på flera saker samtidigt. 

Det var en ljummen morgon här. Jag gömde mig undan kylan i verkstaden hos Schäffern under förmiddagen. Foto: Jan Larsson

Schäffern

Äntligen börjar det kännas som att Schäffern snart är redo att flytta ut från verkstaden. De flesta sakerna på listan är nu avklarade och det är bara litegrann kvar nu sedan är den redo för att bli vilande gårdsmaskin. Kvar återstår påfyllning av olja i axlarna, montering av nya däck, fixa blinkern och byta hydraulkopplingar fram. Hjulen är nu på däckverkstad och redo för montering imorgon igen. Fylla på olja och byta hydraulkopplingar är enkelt och kommer gå snabbt, det där med blinkern däremot kanske inte blir så enkelt. Jag tror och hoppas att det är så enkelt att det räcker med ett nytt relä, men är inte helt säker. Det visar sig, går allt som det ska så är den snart ute ur verkstaden och kan ge plats för andra projekt. Vi ska sen bland annat byta fästen på en massa lastarredskap, just nu har vi alldeles för många olika sorter.

Där står den nu utan hjul och olja i axlarna.
Även ratten saknas just nu. Inte helt smidigt att behöva plocka bort ratten för att kom åt alla relän och el….. Någon skurk har byt plats på kablar i säkringsdosan med, det förenklar inte felsökningar av elen….
Man kan i alla fall säga att dessa däck är välanvända och har gjort sitt.
Det här med filter är inte så dumt. Så här såg bränsle-förfiltret ut, en hel del gegga från tanken har fastnat där.
En lycka var idag att jag fick igång denna gamla vindrutetorkarmotor till. Då sparade vi in på den utgiften.
Här är det minst en adapter för mycket. Det är bara att ta fram svetsen sen och sy lite nya fästen….

Hem med fler balar

Under eftermiddagen så blev det balhämtartema, först så hämtade vi halmbalar till morgondagens ströning. Nytt för denna gång var att vi inte hämtade ett fullt släp, utan bara det som går åt imorgon. Det skulle ju kunna snöa lite i natt och då är det ju onödigt att ha balar ute i onödan. Sedan hämtade vi hem ensilagebalarna från gäddbetet, de där som jag började hämta när traktorn nästan hamnade i ån. Denna gången med ett bättre resultat. Dagens balkörarövning utfördes av både mig och farsan. Han körde traktor och släp och jag lastmaskinen. Det går så mycket fortare och när man gör så, istället för att koppla av och på släpet hela tiden för att lasta. Den tjäle som nu finns kommer att göra så att vi nu kan få hem alla balar lagrade i fältkant på ett smidigt sätt.

Farsan körde traktorn med släp.
Bara fullt till två tredjedelar, mer går inte åt imorgon.
Ny satser nya vinster.
Den här gången gick det bättre.

Ja, den här gången gick det bättre att få undan balarna från gäddbetet. Kan det varit för att det var en bättre kusk? bättre traktor? bättre förutsättningar? för att det kördes lite längre ifrån denna gången? eller var det för att vi fegade och bara tog halvlass denna gången? Det får ni bestämma själva…..