Äntligen vinter och kväveupptag

Äntligen vinter var inte känslan som dök upp igår, trotts trevligt snöfall. De stackars vårkänslorna får verkligen åka berg och dalbana i år igen. 

 Inte gnälla på vädret

Nej, jag ska inte gnälla på vädret, men kanske bara få önska att det var lite varmare? Egentligen är väl kanske lite svalare väder bra så att grödorna inte stressar fram, så länge de inte fryser ihjäl. Trotts det så önskar jag på något konstigt sätt att det blir lite varmare, åtminstone så att man kan få säsongtvätta långkalsongerna och gömma dem i garderoben! Jag ska inte heller gnälla på gårdagens nederbörd, trotts att den gjorde det allmänt otrevligt att vara ute. Den gjorde nog så att gödningen som vi spridit åtminstone inte ligger kvar i form av granulat på ytan. Nu hoppas vi att det inte blir för mycket regn och blöta framåt, men inte heller för torrt. Lagom väder önskas helt enkelt. Kollar man prognoserna framåt verkar det lite osäkert, men inget kanonbakslag verkar var på gång i alla fall. Hoppas bara att vädret inte blir perfekt för vad skulle vi då skylla på? oss själva?

När det bara var värme på prognosen så trodde jag att rapsen snart skulle bli gul, men nu verkar det dröja ett litet tag till. Förutom där vi inte spridit kväve där blir den gulare och gulare, men inte bara i knopparna….

Sommardäck

Eftersom att det var så fint sommarväder ute igår, så passade vi på att sätta på sommardäck på alla gårdens bilar igår och idag. Att byta däck på bilar är nog en av de värre arbetsuppgifter som finns tycker jag, det känns oproduktivt på något sätt. Det är mycket roligare att byta på traktorerna… En väldigt positiv sak som ändå inträffade idag och vägde upp allt, var att dragkroken på min och min frus bil gick att ta bort och sätta dit på första försöken. Det har nog aldrig inträffat tidigare, så nu jäklar ska den besiktas på en gång. Det gjorde nog susen att den låg i olja hela förra våren.

Bilarna fick även en fin sommartvätt.

Inbrott i egen bil

I stort sett hela vintern har vi varit tvungna att göra just det, för att kunna komma öppna bakluckan på pickisens kåpa. Det har åtminstone känts så när man måste sträcka sig in och öppna bakluckan inifrån samtidigt som man trycker på den utifrån. Det har i alla fall varit en besvärlig procedur att komma in i kåpan. Nu är det slut med det, men inte riktigt lagat än. Det var en flerstegsraket att laga och så här i lugna tider fick fredagskvällen avbryta felsökningen.  I ärlighetens namn så börjar man nu bli lite sugen på att byta kåpa, centrallåsningen strular varje vinter eller så fort prognosen andas minusgrader..

Trevligare att öppna utifrån.
Första felet, kolven satt löst i ena änden.
Sen runddragna skruvar….. Finns det något värre när man skruvar??
Kolven ville inte röra sig åt båda hållen när den satt på plats, men när den felsöktes utanför så fungerade den. Elfel någon stans på vägen alltså, det får jag hitta någon annan dag. Jag tror jag vet var det är, men det får jag se.

Kväve upptaget är igång

En av de fina grejorna med att ha en N-sensor är att man kan skanna vetet och se hur kväveupptaget i bladmassan ser ut. Eftersom att Norinet nu verkligen sträcker på sig så är det intressant att se hur upptaget är, så det blev en snabbskanning häromdagen. Jag brukar bestämma några rundor på några fält som jag sedan kör under säsongen. Det finns alltid något att lära. Kväveupptaget i Norinet var i onsdags ca 48 kg N/ha och 28 kg N i nollrutan. 20 kg N/ha av det vi gödslat har alltså tagits upp ovan jord av plantorna. Norinet är nu inne i stråskjutningen på riktigt (stadie 31) och jag räknar med att det kommer att vara ganska så stort kväveupptag nu framåt, beroende på väder.

Norinet i början av veckan
röd prick = axanlaget, gul = prick första noden, blå prick = stråbasen.
Här har jag inte skurit plantan på mitten (det tog jag tyvärr inget kort på) Men första noden är lite längre upp på plantan här (3:an), axanlaget ligger straxt ovanför 4:an och andra noden straxt under axanlaget.

 

Smidigt sätt att få bra koll
Skanning
Nollrutan med 28 kg N/ha upptag ovan jord.
Resultatet från min lilla provrunda. Detta var resultatet. 48 kg N i grönmassan i snitt/ha.

Vårat Norin har stått och stampat länge nu i begynnande stråskjutning, så det är skönt att det nu har kommit igång ordentligt. Jag tycker alltid att det är skönt att se att det växer. Nu ska det väl däremot växa lite långsammare för en hög skörd om jag förstått rätt.

Här är en bild på ett Norinskott ifrån 4 april. Jag kan ha fel, men jag kallar den röda pricken för stråbas och den blåa för en nod. När jag delade strået så låg axet straxt ovanför det blåa i alla fall (bild saknas tyvärr). Svårt att bedöma avstånd men om avståndet mellan röd och blå prick är 1 cm innebär det stadie 31. Det kanske är för tidigt för att kalla det för en nod här, det borde inte vara det? Hur som helst så är det nu idag i stadie 31 på riktigt och nu är det inga tveksamheter.
Ett litet försök för att mäta så här i efterhand… Svårt att säga. Man kanske skulle tatuerar in centimeter på ett finger…
Gullvivorna verkade inte lida så hårt av gårdagens vinterväder. Hoppas inte att några grödor gjorde det heller.

Trevlig helg till er alla!