Lite av varje

Nu när vetet har fått hela sin huvudgiva, så blir det en liten paus i gödslingen ett tag. Som tur är så finns det mycket annat att göra, så att vi slipper bli sysslolösa här på gården. I dag var det lite av varje på schemat för mig. 

Detta har bland annat hänt idag:

(det bli lite i bildform, hoppas det är ok!?)

Vi har några mindre delar av åkrar som inte är rationella eller passande för oss att ha med i den rationella odlingen. Där blir det träda, men för att gynna lite mångfald så sår vi fröblandningar där. Främst för att gynna pollinerande insekter, men även för att det kanske blir lite snyggt. Jag provade att så detta med gödningssnurran, jag tror det gick bra. Det vältades sedan ner.
Vi sådde en blandning och tillsatte lite extra solrosor. Här blandar jag för att få det hyffsat jämnt.
Sedan sådd, hoppas det blir bra det där. Annars gör vi om och gör rätt.
Blandningen innehöll: Honungsört, Blodklöver, Persisk klöver, Solrosor, Bovete sedan tillsatte vi lite extra solrosor
Idag levererade vi de första kvigorna som vi säljer som betes djur. Eftersom att bilen redan lastat djur på annat ställe och vi är rädda för att få in smitta till våra djur. Så fick det bli lite special med lastningen. Vi lastade slussade med våran djurtransport (det rörde sig bara om fem djur). Allt gick väldigt bra, inte minst på grund av att han som körde djurbilden var väldigt duktigt. Jag gillar verkligen folk som är duktiga på sitt jobb!!
Vältningen av vetet fortsatte idag.
Jag fick hoppa in en liten stund, så farsan fick sträcka på benen och äta utanför hytten. En kväve-nollruta syns på bilden.
Tack vare bra snurr på välten blev vi idag färdigvältade av vetet.
Detta trotts en lite fastkörning igår kväll. Vill inte hänga ut någon, men han som körde börjar på bokstaven ”J”. Typiskt oflyt.. Traktorn kom i alla fall loss helt själv när välten kopplades loss.
Sen drogs den baklänges. Som tur är så går Flen-Katrineholmsvägen förbi precis i bakgrunden. Det gör att man slipper hålla det hemligt.
Bakåt gick hur bra som helst.
Lurigt när det ser så torrt och fint ut på ytan. Detta surhål ska vi absolut gör något åt.
Gulskålarna är nu inte bara på plats, de är nu flyttbara uppåt vartefter rapsen växer. Så vi baggarna kan lockas in och inventeras. Läget i gulskålarna är än så länge väldigt lugnt.
Som tur är så är det även lugnt i knopparna. Det var inte många knoppar man hittade baggar i, men det gäller att hålla koll nu. Det kalla vädret bromsar väl inflygning av baggar, men försenar även blomningen av rapsen. Och när den väl blommar är ju faran med rapsbaggar över, då gör de nytta istället.
Rapsen börjar att sträcka på sig ordentligt nu. Det är kul att se hur den växer.
Det syns på nollrutorna att rapsen tar upp mycket kväve nu. Rutorna blir tydligare och tydligare för varje dag nu. På rutan syns två rutor, ser ni dem? Den vänstra är en total nollruta och den högra har fått den sista givan på 70 kg N/ha. Spännande att se om den bleknar ännu mer.
Vi har nu även kört kväve på de sista vallarna. Där det varit risk för översvämning och där vi haft mulljord. Mulljordarna har ju inte riktigt tinat och torkat förens nu. Vallarna fick givan 350 kg/ha utav NPK 22-3-10. Vi har ju gott om foder i lager redan och marknaden för att sälja verkar sisådär, därför gödslar vi mer för at underhålla vallarna än för hög skörd.
Allt som varit inblandat i de senaste dagarnas gödningskörning har nu tvättats av.

Detta var en del av vad som har hänt idag. Imorgon är en ny underbar dag som ska innehålla både snö och kyligare väder här enligt prognosen.