En liten fältrunda

Vad roligt det är när det växer på fälten, det får mig att gå igång. Särskilt nu när saker man gjort börjar synas, man börjar se allt tydligare och tydligare. Nu börjar det ju faktiskt finnas saker att titta på ute på fälten. Jag har hunnit med några mindre nedslag på några fält. Bilderna är från i fredags och lördags, det har ju hänt mer sedan dess, men vi kan väl låtsas att det fortfarande är fredag/lördag.

Här kommer lite från då samt mina tankar och funderingar om det.

Norinet

Vi börjar i Norinet. Norinet är ju som sagt var i stadie 31 (enstaka plantor i 32) och det kalla vädret verkar ha gjort att det har hängt kvar där. Det tror jag inte alls är negativt, utan snarare tvärtom. Det verkar ha gjort att de sidoskott som jag dömde ut tidigare i vår, faktiskt är på väg fram och nu känns som att de kommer att bära ax vid skörd. Jag är inte van vid att Norinet bestockar sig på våren, inte med några skott som går fram med ax i alla fall. Min erfarenhet är att Norinet är ett vete som ska ha många ax för att få hög skörd, det kompenserar inte alls lika bra som andra sorter med större ax och högre tusenkornvikt. Alltså känns det bra att det nu är flera skott som verkar vara på väg, det gör att jag än så länge tror på en hög skörd.

Norinvete
Norinplantor
De ser hyffsat friska ut i alla fall.
Axanlag
Förstorat axanlag.
Ännu mer förstorat axanlag

Jag har inte hunnit över så mycket av fälten än, men det jag räknat nu ligger på över 1200 skott (i hyffsad storlek). Det gör inget om alla dessa är med fram till skörd, de gånger vi har haft högst skörd är när vi haft flest ax. Jag har hört att vetet kompenserar ner sig själv till ca 750 ax/m2 till skörd, mer än så kan det inte ge. Jag vet att vi har tröskat vete med betydligt fler ax/m2 än så. Problemet kan vara det där med liggsäd…. Kul i alla fall att se att Norinet faktiskt kan lyxa till med lite fler skott såhär på våren.

Julius

Julius är ju en liten senare sort, i alla fall om man jämför med Norin. Det börjar närma sig stadie 31, men alla plantor är inte där än. Det skiljer sig mycket från fält till fält med. Det växer i alla fall och har (som vanligt) bestockat sig bra på våren med, men än så länge är det inte något rekordantal skott/m2. Här skiljer det sig mycket mellan antalet skott/m2, beroende på fält och förutsättningar. Kort sammanfattat så tycker jag att Juliusvete ser bra ut det med, ska dyka djupare vid tillfälle.

Julius vete. Ser ni en mörkare fyrkant runt flaggan? Det gör jag, det är maxrutan som syns. Där ligger det 50 kg extra N/ha i form av kalksalpeter. Även om den nu syns så är jag inte så orolig över att det kommer vara kvävebrist på resten av fältet. Det var ju som sagt var kalksalpeter och det är lite dunder medicin ju.. Vi får se senare…
Nollrutan syns med. Jag har inte hunnit mäta kväveupptag än, men det kommer….
Här har vi en annan nollruta som inte syns. Det är bra, för här så spred vi inte vid de två andra tillfällena. Så här ska vi mäta effekten av den tidiga givan.
En blyg liten Juliusplanta.
Huvudskottet Första noden vid trean, alltså tre cm ovanför stråbasen (stadie 31 alltså)
Samma strå men klyvt.

Axanlaget

Axanlaget ännu större
Lite svarta prickar på de nedre bladen. Är det svartpricksjuka? Jag tror det i alla fall.
Förstorat
Här har vi skillnaden på Julius och Norin i fredags. Julius till vänster om måttbandet.
Efter påsk hade vi tyvärr några mindre fläckar Julius som utvintrade (trotts att det var vår). Det är ganska så små ytor även om det på bilden ser stort ut..

Juliusvetet ser som sagt var med bra ut,hoppas det håller i sig hela vägen.

Brons

Har tyvärr inte så mycket mer än detta att komma med än. En tydlig nollruta och maxruta (om ni ser den).

Rapsen (jag bakar ihop båda sorterna här)

Nu börjar faktiskt knopparna att gulna litegrann på fälten och vissa har redan börjat slå ut faktiskt. Det handlar bara om några enstaka, men fler än inga i alla fall. Atoran som sett tråkigare ut än Expansionen början nu at kaxa till sig. Jag tycker även att rapsen ser bra ut och tycker att det verkar vara en bra skörd på gång, rapsen är svårast att bedöma tycker jag, men tycker att den ser bra ut. Vi har ju de där 18 plantorna/m2 och jag tror att det kommer att räcka till en god skörd. Nu hoppas vi att baggarna fortsätter att hålla sig undan till det är i blom på riktigt. Vi hittar baggar, men inte i stort antal och inte i alla knoppar.

Om några veckor borde det vara knallgult här.
Några knoppar börjar gulna lite, även om de även är lite lila efter frostnätter.  (en rapsbagge i knoppen)
vissa knoppar är kallasgröna fortfarande. (tre rapsbaggar)
Nån tidigt rackare har till och med slagit ut. En liten insekt av något slag är där och hälsar på med. Jag tänker att det är bra, men vet inte vad det är för sort. Den ser söt ut i alla fall.
Inte mycket i gulskålarna.
Nollruta och halv nollruta
Sortskillnader Expansion är den mörka och Atora den ljusa
Sorterna på närmare håll. Expansion till höger och Atora till vänster. Det ska bli spännande att se vad skördekarteringen visar sen när det är tröskat, vad som ger bäst…
Nollruta på ogräs med. Halva bilden till höger sprutades inte mot ogräs i höstas. Det är stor skillnad. Kollar man i verkligheten så syn det verkligen att ogräset snor kväve.

Bra känsla

Jag måste säga att jag har en bra känsla än så länge av att det är en bra skörd på gång. Jag tror faktiskt inte att jag varit med om att vi har haft så jämna och fina grödor på hela arealen förut. Vi har haft fläckar som varit bättre, men i år är det ganska så jämnt ändå. Vi har även mycket med oss som har klarat vintern. Som vanligt så här års så finns absolut förväntningar om rekordskörd, hoppas det blir så! En liten negativ grej i allt det positiva är att vi inte tagit några bladanalyser än, jag har lyckas inte beställa några. Jag har försökt, men beställningarna går inte igenom. Det är lite irriterande, får försöka igen. Annars får det bli plantsaftsanalyser istället.

 

Sidospår

En skum upptäckt jag gjorde förra veckan var att en båt verkar ha gått ordentligt på grund på en av våra gärdesvägar. Jättekonstigt. Det brukar ju i och för sig vara lite översvämning här, men inte i den mängden. Den ligger hursomhelst lite dumt där. Hur den kom dit har jag mina aningar om, men håller dem för mig själv. Polisen verkar i alla fall veta om att den finns där.

Uppgradering i maskinparken:

Ny rensskopa. Efter att ha letat en hel eftermiddag efter våran gamla rensskopa, så fick det bli två nya. Detta är ju ett oumbärligt verktyg, rensa brunnar måste göras. Nu när vi ändå köpte ny så passade vi på att köpa två olika längder, den korta syns här på bilden.

Nu väntar vi och ser vad som blir nästa insats på fälten. Det blir troligtvis växtskydd av något slag. Vi ska ut och skydda Norinet mot svamp, tillväxtreglera det och ge på ogräset så fort det blir väder för det. Så blir inte baggarna för många, så är det troligtvis det som är nästa insats.