Förberedelserna för djurintag fortsätter

Det är fortsatt djurtema för oss här på gården. Nästan hela gården har ju varit anpassad för annan verksamhet än djurhållning ett tag och ska nu ställas om för djurhållning igen. Det är faktiskt en hel del som ska fixas.

Bort med flisen

Under skörden så har våran gödselplatta används åt annat än gödsel, den har varit upplag för flisen som vi värmt torken med. Nu när det börjar fylla på i stallarna igen, så blir det snart dags att börja hantera gödsel igen och då är det helt klart praktiskt att ha någonstans att göra av den. Därför så har nu gödselplattan tömts på flis och återgått till sitt ursprungsmål, att lagra gödsel. Det har än så länge bara blivit några kilo halm där, men det bygger snart på mer, det är jag säker på.

All den beställda flisen gick inte helt oväntat åt, utan behövdes nu flyttas till annan plats.
514, 724:an och stora Metsjön fick göra jobbet.
Nästan tomt, kvar blev en liten hög i en hörnet. Den högen ligger just nu kvar där, det finns stor risk att det är sten och grus i, och det gör sig inget bra i pannan.

Ströar upp bäddar

Förberedelserna i stallarna fortsätter också och nu är ytterligare tre stora boxar redo för att ta emot djur. Även om vi just nu inte har djur att fylla alla boxarna med, så är vårat mål att det ska köpas in kvigkalvar att fylla dem med. Det är skönt att ändå ha boxarna helt klara, då är vi redo när det dyker upp djur att fylla på med, även om det blir snabba puckar. Uppförsbacken känns helt klart längre för att snabbt ta emot djur om det inte är ströat och står maskiner där istället. Nu är vi redo när helst det dyker upp djur, frågan är bara hur många vi ska ha. Planen nu är i alla fall att fylla på med kvigor i år igen, i våras var planen att det skulle fyllas upp med tjurar. Tjurar är ju lite mer vår grej och vi är nog kanske lite bättre på att föda upp tjurar istället för kvigor, men med dagens spannmålspriser, så är jag övertygad om att kvigor kan bli vår grej för denna vinter i alla fall. Så kvigor som omvandlar vårat gräs till gödsel och människoföda får bli det vi fyller upp dessa bäddar med.

 

Halmen fördelas som vanligt med krokodilgrepen.
Färdigbäddat och redo att ta emot djur
Detta blir rätt så höga bäddar och grindarna är anpassade för när bäddarna är lite högre. För att slippa ha några grindar sitta lägre nu och sedan hamna nere i bädden och rosta sönder direkt , så får halmbalar agera grind under grindarna. Det är ett smidigt sätt att dela boxarna utan att slita onödigt mycket på grejorna. Snörena på balarna är borttagna och halmen passar bra in i bädden.

Mer djur in

I fredags så skedde den planerade flytten av våra tjurkalvar från gamla lagården till det vi kallar trean. Det gav utrymme för att nu börja att skilja av även kvigkalvarna, vilket Christin och Carro började med idag och dem fick flytta in i gamla lagården. Jag vet att jag i torsdags skrev att en av anledningarna till att flytta ut tjurarna från gamla lagården var att det är lite tungskött där inne. Då känns det kanske konstigt att vi så fort vi fick chansen stoppade in nya djur där?! Det är inte svårt att tycka, men det är bara tillfälligt och innan helgen ska den vara tom igen och kvigorna fåt flytta till trean de med. Gamla lagården är väldigt svår att rymma från och till, så den passar bra precis vid frånskiljningen tills alla djur har vant sig och det brukar ju gå väldigt fort.

Här bor tjurarna nu.
Ett lass med kvigor på väg mot ny bostad.
Stora avdelningen i gamla lagråden.

 

Dagen bjöd även på bra förutsättningar att spruta lite vete. Nu har vi städat vete fälten med raps som förfrukt från just raps.
Jag hade inte räknat med att det skulle vara så torrt och bra bärighet som det var. Visst syns det att man har kört, men det är ju ändå höst….
Mycket vete börjar nu se riktigt skapligt ut, särskilt med lite blöt mark och solljus som hjälper till.

 

Avslutar med en bild från helgen. Äldsta barnet är redan fyra år och som alla föräldrar säger, ”gud, vad fort det går”. Ballongerna skvallrar lite om vad han är intresserad av, hoppas det inte bara är en miljöskada….