Dags för lite djursysslor

Vi har nu inte alls mycket kvar att göra ute på fälten innan vintern, utan riktar våra blickar mot andra arbetssysslor. Sista dagarna har det varit lite djurtema för mig.

Förberedelser

Ja, just det, vi har ju lite djur här på gården också. Även om de inte varit så centrala här på bloggen på ett tag, så finns de alltid här och sköts om varje dag. Just jag personligen har inte grejat så mycket med dem sedan i våras någon gång, men nu blev det dags igen. Det har handlat om mest indirekt djurskötsel i form av förberedelser av en djuravdelning, men det går helt klart på djurkontot. Att ha djur sliter ju helt klart på byggnaderna och nu var det dags att se över skivorna på väggarna. Nu är det bara lite finlir kvar, sen så kan tjurkalvarna få flytta in hit. Just nu går de i det vi kallar gamla lagården och det är tyvärr lite tungrott att ha dem där.

Carro skruvar upp nya skivor.
Nybäddat och nästan redo för inflyttning av djur.
Nu passar de halmbalar som vi lagrade i fältkant bra. Dessa balar var ju lite blötare när vi pressade dem, sådana tycker vi passar bra när vi ska börja nya djupströbäddar.
Smidigt när släpet kan stå på väg och lastas. Foto: Caroline
Inte helt oturligt så låg ett av våra rapsfält där vi hämtade halmen idag. Det bjöd på en kort promenad i rapsen. Här är rutan där jag hoppade att välta. Rutan syns dåligt på bilden, men lite bättre i verkligheten. 
Stickprov på rapsplantor, det verkar inte som att rötterna helt vantrivs tycker jag.
Det här är ett av de tunga arbetsmoment som snart kommer vi kommer slippa(även om jag själv inte gjort det sedan i våras), i ”gamla lagården” strör vi för hand. Det är inte hela sanningen att vi kommer slippa detta, för snart flyttar det in lite kvigor här. Har jag hängt med i svängarna så blir de däremot inte så långvariga, utan ska snart få flytta ut de med.

Direkt djurskötsel

Även om det har handlat mest om indirekt djurskötsel för mig nu, så har jag faktiskt fått vara med på lite direkt djurskötsel också. Vi har råkat få lite bonusdjur ute på några av våra beten, vilket inte var riktigt (eller alls) planerat och krävde lite extra jobb. Nu har i alla fall dessa djur (som var rymlingar) blivit en del av våran besättning. Ett av dessa nytillskott var en lite äldre tjurkalv och därav det lite av extrajobbet som jag fick vara med på. Vi har ju redan tagit bort alla tjurar från våra kogrupper och vill inte ha några tjuvbeteckningar. Nu är alla ko- och kviggrupper tjurfria igen. Dessa bonusdjur som hastigt dykt upp är en ny ras här på gården, jag väntar lite med att avslöja vilken, men min fru har länge tjatat om att hon vill ha sådana och såg det som ett tecken när de dök upp. Eftersom att djuren ändå skulle säljas och vi ska köpa in djur så blev de helt enkelt kvar här.

Bygga fållor för infångning av djur. Det tar lite tid, men blir bra när det är gjort. Stationära fållor är nog på sikt inte så dumt…
Carro motar ut djuren vi inte ville ha med oss och jag är grindvakt/fotograf. Här inne bakom alla djuren gömmer sig ett av våra nytillskott.

Imorgon vankas det mer direkt djurarbete i form av flytt.