Vårens första kväve på rapsen
Så var vårat vårbruk igång. Minusgraderna i natt gav oss bra bärighet för att ge oss ut med kväve på rapsen, så nu ligger det en första giva där ute och väntar på att göra nytta.
Fin morgon
Jag tycker att man alltid är lite tveksam till om väderprognosen ska stämma, kommer de där utlovade minusgraderna och om de gör tillräckligt med nytta. I morse stämde det i alla fall bra, minusgraderna både kom och gjorde nytta. Det ha ju hänt förr att man har fått gå upp tidigt bara för att gå och lägga sig igen. Nu bjöd ändå denna morgon på kanonförutsättningar så att vi hann åka på alla våran raps innan det mjuknade. Det var både en väldigt fin och produktiv morgon, sådana gillar jag.
Hur körde vi då?
Ja, nu till den svåra frågan… Jag tycker i alla fall att det alltid är klurigt med nivåer på givor och hur de ska köras. Det finns en hel del grejor att ta hänsyn till. En sak var i alla fall säker och det var att vi kommer att köra delad giva som vanligt för att sprida risker och försöka pricka mest rätt med slutnivån. Även om vi nu kan gissa och anta hur detta år kommer att se ut så har vi ingen aning egentligen, mycket kan hända som vi behöver ta hänsyn till när vi bestämmer slutnivå. Just nu har vi våran vägning och skanning från i höstas ihop med satellitbilder att gå på och det är ett bra underlag så här långt. En annan sak som de flesta är överens om när man kollar och därför känns ganska så säker, är att de fält som var dåliga i höstas ska ha mer kväve nu i vår vid tillväxtstart än de som såg bra ut. De riktigt bra fälten ska man ju dessutom kunna vänta lite med . Eftersom att vi (som vanligt) hade raps som såg både bra och mindre bra ut i höstas så tycker jag att varierad giva är ett bra alternativ och att den ska läggas nu vid tillväxtstarten.
Så med styrfiler som jag baserade på höstens biomassa-karta gav jag mig i morse ut med första delen i vårens kvävegiva. Styrningen av givan gick helt enkelt till så att där rapsen var klenare i höstas fick den mer kväve nu och tvärtom där den var frodigare, den klassiska ”Robin Hood-principen”. Snittet på dagens giva var 65 kg N/ha med en maxnivå på 80 kg N/ha och en lägsta nivå på 50 kg N/ha, det spannet borde kunna fånga upp höstens variationer på fälten ganska så bra. Hoppas nu bara att variationerna valt att hänga med fram tills nu. Jag tycker hursomhelst att detta känns helt rätt och det borde kunna optimera kväveanvändningen, bra för plånbok och miljö.
Så här gjorde vi, rätt eller fel det är frågan, men jag tycker nog att det känns rätt i alla fall.