Nu är tjälen ur – imorgon kör vi på rapsen

Så kom dagen som verkade så långt bort, den dagen då tjälen gick ur marken på rapsfälten. Det är även tillräckligt torrt för att det ska var lämpligt att köra. Nu finns det inget som stoppar oss från att ge oss ut, så imorgon bitti 04:00 planerar vi att starta vårat vårbruk med att köra kväve på rapsen.

Tjälen är ur

Även om det varit kanonvarma dagar nu, så har jag varit skeptiskt till att marken ska mjukna ordentligt neråt de närmsta dagarna. I dag visade det sig att jag har haft fel, när jag idag prov-grävde hittade jag ingen tjäle på våra rapsfält. Jag blev faktiskt förvånad, men helt klart positivt överraskad. Jag trodde att den skulle hålla sig kvar lite till. Nu kan vi nyttja en av de sista kalla morgnarna som just nu finns på väderprognosen till att gödsla rapsen. Däremot så är inte hela fälten helt upptinade, på jobbiga skuggsidor finns både snö och tjäle kvar, tur att det är enkelt att stänga av spridaren så att den inte sprider där. Att vänta på att de områdena ska tina upp kan ta ett tag och är inget vi väntar på nu, vi får kasta på lite extra där nästa gång istället. I gräsmattan har inte heller tjälen försvunnit, inte alls faktiskt, så den är en kass referenspunkt för att se om det är tjäle på fälten… Tur att jag idag tog mig tid att ta en sväng med spaden.

Inga problem idag att ta sig djupt ner med spaden.
Jag provade naturligtvis på flera ställen, men med samma resultat, tjälen var borta.
Maskarna verkar ha vaknat till liv, för det hittade jag gott om.
Rapsen har också börjat vakna och verkar ha överlevt vintern. Nu är det bara att se till att den får kväve så att den sätter fart och växer.
Både rötter och planta verkar friska. Det är bara den stora bladmassan som frusit ner och gör att fälten ser lite tråkiga ut.
Det syns att det händer grejor när det är sådana fina dagar som vi har haft idag och igår, rapsfälten har börjat få tillbaka sin gröna färg nu.

Nu är vi redo

Ja, nu är vi helt redo för att ge oss ut imorgon bitti om vi har minusgraderna med oss. Det är ju så att även om vi inte får köra på frusen/tjälad mark, så får vi ju köra på nattfrost och det är ju ett kanonbra sätt för att kunna komma ut och gödsla rapsen utan att det kladdar. Imorgon siktar vi på att använda just nattfrosten för att gödsla våran raps. Så just nu står alla grejor redo, storsäckslyften är på lastmaskinen, gödningsspridar-ekipaget är redo, styrfilerna är på plats, presenningarna till nollrutorna är redo och allt annat är också klart. Vi siktar på att dra igång allting vi 04:00 och hoppas att det går då. Det finns risk att det inte frusit tillräckligt då, men jag var nyss ute och provgick lite (21:00) och då hade det börjat frysa på ytan, så det borde gå att åka då. Det kommer hursomhelst att visa sig och hyffsat snart vet vi.

Hälften av morgondagens behov står nu på dumper och resten är hemtaget från lagret till närmare lokal.
Jobben är förberedda i Fendten så det är bara att trycka på play imorgon. Kanske dags att byta namn på Storastyket till Stora-stycket snart också…
Nattade och redo

Frågan är….

om vi fortsätter med lite vete sen när vi är klara med rapsen…. Det är helt klart en klurig fråga tycker jag. På de fält jag har kollat på kan jag inte påstå att jag tycker att de är tunna, men inte heller jättefrodiga. Det finns fläckar som just nu är lite sämre och dessa fläckar vill vi inte tappa, det är ju ändå hela fälten som bidrar till skörden. Sen har vi ju risken med försommartorka och inget riktigt regn förens midsommarafton att ta hänsyn till. Jag har inget svar på frågan just nu, utan den får vi klura vidare på, men alternativet att vi fortsätter på vetet efter rapsen finns helt klart. Utan att ha gått över alla våra fält än eller kollat över dem, så misstänker jag att det inte är alla fält som går/ är lämpliga att åka på än. Som sagt var vi klurar vidare…

Ont om tjäle i vetet med och det börjar torka upp bra fläckvis.
Idag hann jag över en viss del av våran Norin-areal för att kolla läget. Snittet hamnade på ca 824 skott/m2 vilket inte är dåligt alls, men vissa fläckar är lite halvtråkiga och dessa vill vi inte tappa. I Norinet vill vi ligga på 900 ax/m2 när vi skördar.
Många av plantorna är väldigt fina och de flesta har idag två sidoskott (vänster i bild), men en del fler (höger i bild har tre sidoskott) och en del färre.
Vetet börjar också att grönska på sig mer och mer när värmen återvänder i marken och luften.

Nu börjar säsongen äntligen och det börjar växa på fälten, en underbar tid.

Nu ska jag smyga till sängen så att jag får börja säsongen utvilad, hoppas att minusgraderna nu är med oss!