En kvällsrunda i kalvningen

I vanliga fall brukar jag inte vara med i kvällsrundorna i lagården. Jag brukar passa på att gå en sväng med hunden medans Carro (och Janne) kollar till kossorna och kalvarna, men idag så var jag med inne i lagården så här kommer en liten rapport.

Kvällsrunda

Så här i kalvningstider så blir det helt klart lite mer tid i lagården än annars. Med i schemat nu är bland annat en kvällsrund vid klockan nio, som Janne och Carro ansvarar för. På den rundan kollas läget av i lagården och lite annat småfix (ibland storfix). De kan alltså innehålla allt ifrån att bara gå och kolla till att dra ut en kalv eller hjälpa en kalv att äta. Det är hursomhelst en mycket bra runda att gå. För även om vi har bra kameraövervakning av hela lagården med flera kameror, så kan man råka missa något på dem, det verkliga ögat på plats är trotts allt det bästa. Så kvällsrundorna är inte bara en mysig kvällsaktivitet om man tycker om kor, det är även en lönsam insats. Väldigt smidigt är det med när man bor bara 175 meter ifrån lagården.

Carro och Janne – ordinarie styrka vid kvällsrundorna.
Lite kalvmys ingår i kvällsrundan. Här är inne hos fjällkorna.
Ko och kalv, men inte mor och dotter.
Kalvrace i gamla lagården, men där tog de stopp.
Sådär skyldig kan man se ut om man blir påkommen med att tugga på väggarna.
Kor som äter i lugn och ro

 

Kor och kalvar verkar trivas tycker jag.
Kalvgömma ett
Kalvgömma två

 

Nytt liv på rundan

Ikväll innehöll rundan nytt liv i form av att en ko kalvade. En bra kalvning och en ko som visste vad hon gjorde när kalven var ute, perfekt!

Kalv på väg
Kalven ute och kon vet vad hon ska göra. Hon var direkt uppe och slickade.
Några andra kalvar var lite nyfikna på vad som försiggick.
Publiken var länge på plats.
Den ser pigg ut och var snabbt uppe med huvudet.
Grattis till kalven kossan!
Nu kan vi genom kameran konstatera att den är uppe och står.

Nu är det bara tolv kor/kvigor kvar som ska kalva. Just nu har vi 61 kor som har kalvat och 64 kalvar, hoppas nu att det håller i sig hela vägen!

Nu kommer lite kalvbilder som min fru tagit:

Helt klart en potentiell rymmare i framtiden

Nu får det räcka med kalv- och kobilder för idag. Jag ska avsluta med att dela med mig om en dröm som jag hade i natt. Jag drömde att jag var på Gotland och hux flux så var jag Putins rådgivare. Vi behöver inte gå in på alla detaljer kanske, men jag kan säga att det var en mardröm och att vi hade en hel del kommunikationsproblem ihop med ganska så olika åsikter. Resultatet blev inte alls så bra, i alla fall inte för mig och det var väldigt skönt att vakna.

Nu hoppas jag att alla får en trevlig helg, i nästa inlägg planerar jag att berätta lite om hur det ser ut på våra vetefält och vad jag tänker om det.