Flaggbladden börjar titta fram och dags för kvävekoll

Efter att ha varit ute i vetefälten kunde jag i helgen konstatera att flaggbladen börjat titta fram ordentligt. På vissa Norinplantor har det till och med tittat fram helt och hållet. Det ihop med att det förra veckan regnade gjorde att vi tyckte att det var dags att ge sig ut sig ut med N-sensorn för att skanna lite vete och kolla in läget i kvävenollrutorna. Här kommer lite resultat ihop med mina tankar.

Utvecklingen

Som vanligt så går det fort när det väl sätter fart där ute på vetefälten. Jag tycker att det är samma visa varje år, först känns det lite som att vetet stå still och sen helt plötsligt sätter det en himla fart. Nu har farten börjat och vetet utvecklas i en himla fart. Vi har just nu vetefält som är mellan stadie 31 och 41, det tidigaste vetet är alltså förbi stråskjutningsfasen och inne i fasen för axets vidgning. Det finns plantor här och där utav Norinet som är i stadie 41, men endast ett av fyra fält är mer än hälften av plantorna i stadie 41. På Julius vetet är majoriteten av vetet i stadie 32 eller 33, men även här så har vi något fält som sticker ut och är lite tidigare. Det tidigaste Juliusfältet har flaggbladen börjat sticka fram på de flesta plantorna och är alltså i stadie 37. När det gäller våran senast mognande sort Brons så är det nu i stadie 31. Det finns alltså som vanligt ett spann mellan olika sorter och olika fält. Hursomhelst så har nu vetets tillväxt och vädret gjort att kväveupptaget börjat sätta fart på riktigt. Det gör att vi nu kan börja ge oss ut för att kolla av läget där ute vad gäller kväveupptag av vetet och kväveleverenser i nollrutorna.

Norinskott med flaggbladets slida tydligt utväxande och plantan är alltså i stadie 41.
För att vara på säkra sidan att det är flaggbladdet som sticker upp brukar jag pillra fram ner till axet för att se så inget litet blad gömmer sig på vägen.
Här är från det tidigaste Norinfältet. Kollar man här ser man att på de flesta plantorna är flaggbladets slida utväxande.
Nu börjar det även gå att se ungefär hur axen kommer att se ut..
Juliusplanta där flaggbladet börjat synas.
Men på de flesta Juliusplantorna gömmer sig fortfarande flaggbladet en bit ner.
Bronsvetet som tydligt är senast i utvecklingen är nu i stadie 31.

Nu till lite kvävemätningar

Så fick N-sensorn äntligen jobba lite på riktigt idag och igår. En av de fina grejorna med N-sensorn är ju att det inte bara går att styra kvävegivan i realtid, det går även att skanna vetet för att se kväveupptag och att skanna nollrutorna för att se årets markleverens. Med regn i förra veckan, grödor som nu börjat växa och en eventuell kompletteringsgiva kväve på gång så passade det nu bra att ge sig ut för att kolla kväveläget på vetet. Vi brukar försöka göra detta så ofta vi kan och tycker att det finns någon mening med det, det finns mycket att lära och se samtidigt som det går att tjäna pengar genom att försöka hamna så rätt som möjligt med kvävegivorna. Här kommer några resultat från mätningarna:

Här har vi en uppsättning med maxruta, nollruta för andra delen av huvudgivan och en riktig nollruta. Maxrutan syns inte, men de andra två syns.
Mätning av nollrutorna i Norinet gjorde både igår och idag. Det brukar vara bra att kolla nollrutan lite ofta tycker jag när det händer mycket, då kan man få ett hum om när markleverensen avtar. Sen kan ju alltid mer kväve komma loss senare beroende på vad som händer, men det kan ändå ge någon slag indikation. Kväve upptaget i grönmassan av denna var idag 80 kg N/ha och igår 78 kg N/ha. Nollrutan för andra överfarten visade 109 kg kväve upptaget i grönmassan och utanför rutorna var upptaget 133 kg N/ha
Ett annat Norinfält med samma upplägg på rutorna.
Samma fält som bilden ovan. Nollrutan här hade idag 96 kg N/ha upptaget i grönmassan. Nollrutan för andra överfarten visade 134 kg N/ha upptaget i grönmassan och utanför rutorna var upptaget 140 kg N/ha
Juliusvete med samma upplägg på rutorna. I nollrutan var idag 26,5 kg N/ha upptaget i grönmassan. I nollrutan för andra överfarten var det 41 kg N/ha upptaget i grönmassan och utanför rutorna var det 50 kg N/ha upptaget i grönmassan.
Nollruta i Julius med raps som förfrukt. Kväveupptaget i grönmassan är här 48 kg N/ha och utanför är det 61 kg N/ha.
Den nollrutan som nu har levererat sämst är i Julius och den har än så länge tagit upp 16 kg N/ha i grönmassan.
Nollrutan i Bronsvetet. Här har vete tagit upp 24 kg N/ha i grönmassan och utanför nollrutan var det 44 kg N/ha.
Något som är intressant i år är att det tydligt syns var höstens dynghögar har legat. Det brukar inte synas så här jättetydligt.
Jag kan i år uppleva att vetet ser lite glest ut ibland. När jag kontrollräkna verkar det ändå som att skott än så länge finns. Här på bilden finns det 630 skott/m2. Det här är vårat senast sådda fält i höstas och sorten är Julius.

Nu hade jag tänkt att jag skulle lämna lite tankar och kommentarer om vad jag sett och tror nu, men inser att det skulle ta resten av natten och bli väldigt långt. Därför så stannar jag nu för detta inlägg. Det ska nu bli spännande att se vad som händer framåt, det verkar som att det kommer att komma lite mer regn i alla fall.

Nu är gödningsspridaren kopplad och vi är redo att köra med mer kväve när det är dags. Ett visst rykte säger att det kan bli aktuellt att ge Norinvetet en skvätt mer kväve imorgon.

 

En bild på vårat vårkorn får avsluta detta inlägg.