Kvävekarusellen återupptas

Det är mycket kväve i fokus nu, det är helt enkelt den tiden på året nu. Grödorna är hungriga och det vi redan matat dem med riskerar att vara/ta slut. Jag skulle vilja bryta mönstret lite med det här inlägget, men det är just bara N-sensor och kvävegödsling som gäller för mig just nu. Det händer massa annat på gården med, men jag har varit så fokuserad på det jag gjort så jag har lite missat vad mer som händer. Jag får fråga om en rapport imorgon så kan den kanske bryta mönstret imorgon. 

Kvävesnabbis

Nu tar jag bara en liten kvävesnabbis för att berätta vad vi gör nu, hur vi gör tar vi senare. Efter att ha väntat på att flaggladen ska titta fram på alla våra Juliusfält så har det nu skett. Alla våra Juliusfält befinner sig nu i stadie 37 vilket ju betyder att vi kan börja få en bra uppfattning om kväveläget där. Efter att igår ha kollat läget litegrann så bestämde vi oss för att idag börja med att låta N-sensorn med hjälp av Axan försöka jämna ut fälten. Vi började på de fält där markleverensen är lägst och kvävebehovet störst och jobbar oss sedan framåt. Idag hann vi med lite över hälften av vårat Julius vete ( det som var mest aktuellt att köra) och om några dagar så fortsätter vi. Imorgon ska jag och gödningsekipaget på lite turné, det är inte helt omöjligt att vi kommer att gödsla över cirka 1 000 hektar den här veckan, men vi får se vad som händer.

Här kommer tre olika Juliusfält jag idag gödslat:

Vi börjar där N-behovet är som störst och markleverensen som minst. Den här nollrutan har lyckats leverera 24 kg N/ha som grönmassan tagit upp. För oss är det en låg siffra i år och denna rutan är den som levererat minst än så länge.
Mer Axan till vetet!
Inte så dum arbetsplats inte.

Även runt åkerholmar ska det gödslas.
Nu lämnar vi kvävenollrutor ett tag. Här är en annan slags nollruta, här är ett av de sista dragen från i höstas och jag sådde här slut på gödningen. Det syns helt klart att gödningen gjorde nytta i höstas. Här var det NPK 10-11-22 som kördes med ett snitt på 180 kg/ha (men vet inte just detta område, återkommer om det). Fosforklassen här är klass II enligt markkarteringen. Jag återkommer om denna/dessa rutor senare någon gång, men tänkte ändå visa detta nu. Det kanske hjälper någon som funder på hur man ska göra med gödselinköp för hösten…

 

Eftersom att det nu är lite högtryck gödningskörningen och det även drar ihop sig för sprutning, så utrustades idag 720:in med radodlingshjul. Nu kan vi spruta och köra gödning samtidigt, det är inte så dumt.

Det var allt för den här dagen….