Nu blommar i alla fall rapsen.

Det verkar ju inte som att 2022 blir något kanon raps-år för oss. 20 hektar uppkört och ersatt med korn och av de 40 kvarvarande så ser inte allt direkt kanon ut. Nu har den i alla fall börjat att blomma och den ser just nu lite roligare ut i alla fall, så länge man håller sig på marken och utanför fälten. 

Vacker, men inte fin.

Det finns nog många ord för att beskriva höstrapsen i ord, just nu kan vi i alla fall lägga till ordet ”vacker” för att beskriva våran. Däremot skulle jag inte använda ordet ”fin”. Men nu blommar den och fälten börjar att lysa härligt gula. Den ser faktiskt inte så dum ut om man tittat i utvalda vinklar och inte från så hög höjd. Det verkar aldrig som att våran raps tänker sätta någon jättefart i år. Den är varken hög eller tät just nu. Jag visar:

Här ser den helt ok ut….
och även härifrån.
Lyfter man däremot blicken och fokuserar utanför det gula, ser man snabbt flera fläckar.
Lyfter man sedan blicken ännu mer så ser man ännu fler fläckar.
Fläck…
Men som sagt var i vissa vinklar ser den trevlig ut. Här är höstens nollrutor på kväve. Just nu syns ingen av dem om man jämför med resten av fältet.
Vårens nollruta sticker inte heller ut jättemycket.
Oavsett om den är fin eller inte så är det fullt med olika sorters pollinerare där ute på fälten nu.

Nu lite annat:

Norinets ax på de tidigaste platserna börjar nu att titta fram litegrann.
Det går fort och vi kommer nu att se lite färgskiftningar ute på norinfälten.
Det vi sådde på våra blommande trädor verkar trivas och har titta upp ordentligt nu.
Trotts att rapsen inte är kanon, så är ju rapspriset ganska så trevligt så vi gav rapsen ändå lite skydd mot bomullsmögel. Det fick 0,44 Cantus och 0,2 Liter Orius/hektar. Bild från årets körning fattas…..
Jag busar in en bild från förra årets körning istället. Den här rapsen saknar man. Det är samma sort som vi har i år.
Även om vi inte fått hur mycket regn som helst så verkar allt växa på bra nu, även betena och kossorna verkar trivas.
Vi började idag att skanna och simulera gödslingar i vårat Julius- och Bronsvete för att se lite läget med kväveupptag. Det ser ganska så bra ut och även här är det inte låga markleverenser. Det finns stora variationer på fälten vad gäller kväveupptag och det börjar bli dags för att försöka jämna till det nu.
Vi skannade även Norinet för att kolla läget där efter förra veckans gödsling.

Nu lite privatliv:

Det är ju ändå mors dag idag, så jag kan passa på att gratta kvinnan i mitt liv och mamman till mina barn. Här poserar hon passande nog framför rapsen idag för att man ska få en uppfattning om hur hög den är. I torsdags hade vi även fyraårig bröllopsdag, grattis till oss!
Förutom morsdagsfirande så har helgen även bjudit på födelsedagskalas för denna lilla tuffingen, våran dotter är nu redan tre år gammal. Oj, vad tiden går fort.

 

Avslutar med en bild från dagens plantering i trädgården. De färgglada grejorna i landet är inte betat utsäde utan godis, Oliwia sår här ”Smarties”. Vem vet det kanske är våran nya ”Cash crop”?!