Kallt, men vackert

Slutet på mars är nu här och vädret har helt klart bestämt sig för att vintern inte vill släppa taget om oss riktigt än. Snö och minusgrader stoppar tankarna på vårbruk ett tag till. Idag måste jag erkänna att jag fick mig en liten chock när jag slog ett öga på termometern som visade – 17,4 grader. Tur att det var väldigt vackert ute ändå, det mildrade minusgraderna något..

Kallt

Kalla grader tycker jag egentligen är trevligt på många sätt, men i lagom mängd och vid rätt tid. 17 minusgrader i slutet av mars är helt klart fel mängd minusgrader vid fel tillfälle enligt mig, det ska ju vara vår och dofta klorofyll nu. Nu är det inte det och som vanligt kan vi inte göra något åt vädret, i alla fall inte på kort sikt. Vi får helt enkelt finna oss i vad vädret erbjuder oss, även om vi inte måste gilla det. Nu har vi nog ändå en väldig tur med vädret, för den snön som man igår svor lite över gör nog en väldigt nytta idag med att skydda höstgrödorna mot kylan. Det verkar nu som att vi ska ha lite kalla grader även framåt, så våren dröjer nog tyvärr ett litet tag till. En sak som definitivt kommer dröja ett tag till är kvävekörningen på höstgrödorna, för trotts det skyddande lagret snö så kröp idag jordtemperaturen på 15 centimeters gjup ner under nollan. Tjälen verkar alltså komma tillbaka igen. Hoppas nu bara att grödorna inte tar allt för mycket stryk av detta väder.

Bild från väderstationen i morse. Synd att jag inte kollade den innan jag gick med hunden, då hade jag inte frusit så mycket..
Bild från väderstationerna från nu ikväll. Trotts varmare i luften så har jordtemperaturen sjunkit.
Ett snötäcke på rapsen har i alla fall en något lugnande effekt, jag intalar i alla fall mig att det skyddar rapsen mot den värsta kylan.
cirka 10-15 centimeter snö skyddar nu grödorna.
Fåglarna verkar inte alls trivas i kylan, de var väldigt passiva här.
Trotts oron och att det blir lite mer tungjobbat med jättekallt väder så är det ändå vackert, det kan man inte säga något annat om…
Fast det är klart här var det bara kallt och inte jättekallt, men ändå rätt så vackert…
Innan snöovädret satte fart igår så utnyttjade vi minusgraderna till våran fördel för att en en gång tömma gödselplattan.

Mer maskmat till fälten.

Tips på webbinarie

Jag avslutar detta inlägg med ett tips till ett bra webbinarie där jag själv hade äran att vara gäst i studion som någon slags programledare bredvid Johan Varenius. Har man en timme över tycker jag absolut att man ska ta sig tid att titta på det här, det innehåller mycket intressant, man kanske helt enkelt ska ta sig en timme över för att kolla. Arrangörer är AgroSörmland och temat är Eldrivet Lantbruk -vision eller verklighet. Ett verkligen hett ämne just nu tycker jag. Här kommer en länk om ni vill kolla:

 

Lite bakom kulisserna:

Johan Varenius Verksamhetsledare på AgroSörmland (till vänster i bild) planerade och ledde detta väldigt bra tycker jag. Jag själv till höger i bild gjorde ett tappert försöka att hänga med…
Kul att som enkel lantbrukare få möjligheten att prova på detta! Foto Johan Varenius
Från våran vinkel

Som sagt var ett väldigt bra initiativ till webbinarie med bra innehåll!