Sommarhjul och annat kul

Medans vi väntar på att de sista fälten ska torka upp för gödsling så få vi hitta på annat att göra. Här kommer några exempel på vad vi gjort istället.

Sommarhjul

Nu har vi nog förhoppningsvis sagt adjöken till vintern och då känns det som att sommarhjul på maskinerna gör större nytta än vinterhjulen. Det handlar egentligen väldigt lite om hjul som är anpassade till vinterväglag eller sommarväglag (förutom på våra bilar), utan mest om lite bredare hjul till några maskiner. Bland annat lastmaskinen har nu fått sina lite bredare hjul. Nu när det är gjort så funderar man på om inte de bredare hjulen ska få bara året runt-hjul. Det blir nämligen som en helt annan maskin när vi skiftar hjul. De bredare hjulen gör maskinen stadigare att köra samtidigt som gången blir mjukare, komforten öka massor. Med den stora skillnaden så borde man välja det som ger stora fördelar gentemot det andra. Nackdelen är att det blir trång på skrapgången, men där har den faktiskt inte varit särskilt mycket i vinter… Får se vart vi landar, men troligtvis har vi bestämt oss för att de breda hjulen ska få sitta på lite mer än vad de nu gör.

Hjulskiftesdags. På med 550/45-22,5 och av med 400/70 R20. Nästan samma resultat som att helt byta maskin…
Helt annan maskin både i stadighet och komfort. Dessutom blir det bättre lägre markpackning när den ska få komma ut på fälten så småningom…
Apropå sommarhjul så bytte jag på våran privata bil häromkvällen.. Man kan ju undra vad gult buntband runt ventilen betydde, det gjorde i alla fall jag. Jag kommer ihåg att det var enkelt och helt logiskt när jag satte dit det… Som tur var så hittade jag i mina egna anteckningar att det var för att det var ett framhjul.

Nu ser jag att klockan tickar iväg och jag ska snart upp igen, så jag försöker tjäna lite tid och kör resten av inlägget i bilder…

En annan typiskt vårsyssla är att ta fram maskiner som bott inne under vinter. Vissa ska användas nu snart och andra stod bara i vägen för något annat. Här är våra väderstadredskap samlade ute så länge.
I torsdag så passade jag och farsan på att ta en liten trip till Västergötland för ett drönarseminarie anordnat av Scandinavian Farmers AB och Agroväst Gröna gröna möten. Det var väldigt spännande att se hur statusen för denna användning ligger till. Helt klart ett intressant verktyg. Här visualiseras sprutning, det är endast vanligt vatten som sprutas här.

Senare samma torsdag så tog en fysiskt konflikt mellan en dörr och våran dotter mig och henne till akuten. Här kommer ingen bild, men skulle det göra det så skulle ni förstå varför. Hon fick handtaget i ögat och såg ut som vilken boxare som helst som fått en rejäl smäll i ansiktet. Orolig för bland annat ögat så åkte vi in direkt till akuten och spenderade sena kvällen där. Sedan dagen efter blev det besök på ögonklinik, men som tur är så så allt bra ut! Det var ”bara” blått och svullet runt omkring, hur skönt som helst. Ögat är fortfarande stängt, men det verkar inte störa henne… Hatar verkligen när det händer barnen något…..

Idag firades denna finna dag med besök på Kolmården. Det är lite utav våran tillflyktsort för ledighet. Här är 60 % av familjen, Oliwia sköter kartläsningen som vanligt.
Lite fälttid har också kunnat spenderas, någon gång snart ska jag berättata vad detta är.
Med förhoppningar om minusgrader i natt så har vi förberett oss för att försöka utnyttja det för att sprida lite gödning igen. Just nu 23:17 är det lite varmt ute, men vi får se om några timmar. Klockan 04:00 tar vi en sväng för att se om det går. Hoppas det. Släpet är i alla fall lastat, inbackat och stroppat så att det är redo.

Nu får vi se vad vädret gör i natt, blir det inte minusgrader är det inte omöjligt att det går att åka lite gödningsspridare ändå imorgon. Det har torkat väldigt bra nu, men vi får se….