Välten rullar vidare

Idag fortsatte välten att rulla på vårat höstvete fram tills regnet kom och vi kan nu lägga ytterligare 63 hektar bakom oss. Vi hann mer än vad jag trodde idag, jag trodde att regnet skulle komma tidigare.. Nu hann vi i alla fall det vi gjorde idag och det gjorde att vi nu passerat hälften av den höstveteareal vi ska välta.

För stenarnas skull

Det finns nog många bra anledningar till att välta, men huvudanledningen till att vi gör det nu är att vi vill trycka ner stenar. Dessa nu till synes oskyldiga stenar kan ju bli riktigt tröskmördare i höst och det vill absolut försöka undvika. Plocka sten med tröskan kan ju bli väldigt dyrt, så det känns bättre att försöka hindra det. Vi har provat att plocka sten med tröskan någon gång och det har inte alls blivit så bra… I vanliga fall så ska det inte vara så stor risk att få med sig sten i tröskan om man skött stenplockningen hyffsat bra innan sådd. Skulle det däremot råka bli liggsäd så ökar ju risken rätt så avsevärt. Vältningen får alltså bli som en stenförsäkring…

En huvud anledning till att vi vältar är sådana som denna.
Det är gott om sten på vissa platser.
I de flesta fall gör välten ett kanonjobb med att trycka ner dem, men vissa får man plocka för hand.

 

Bra sätt

Jag tycker att vältning är ett bra sätt för att bli av med stenar. De som man inte kan trycka ner är enkla att se och bara att plocka. Jag tycker man får en bra överblick från traktorn och ser stenarna lätt. Ibland får vi dock stenbekämpa på annat sätt, det är när vetet kommit för långt för att vi ska våga välta eller om det är för blött för att välta. Då brukar vi ta fyrhjulingen med kärra, det går också väldigt bra men vältningen är nog faktiskt effektivare, även om det är väldigt olika beroende på hur stenläget är. Nu har varken vetet kommit för långt eller att det är för blött så välten får bli årets melodi så här långt. Ingen av vårat vete (förutom de små fläckar Norin vi har) är i stråskjutning än, så vi känner oss väldigt lugna med att välta.

Bra överblick från hytten tycker jag.
När vetet kommit för lång ( en bit in i stråskjutningen) är vi rädda för att skada plantorna för mycket vi vältning. Framför allt att vi då kanske råkar misshandla axanlagen. Välten kan ju vara rätt så elak som ju syns här på vetebladet.
Jord och delar av en veteplanta på en vältring.

 

Lite bilder

Vi har ju som sagt var vältat någon hektar mer än hälften av våran höstveteareal nu (174 ha av 341 ha), det tycker jag vi kan fira med lite bilder på hur det sett ut när vi vältat den första hälften. 

Så kan det ungefär se ut när vi vältar.

Något ja tycker är intressant nu är att kvävenollrutorna börjar synas så tydligt. Till och med där vi gödslat efter regnet. Det borde ju betyda att åtminstone en del av kväve kan tas upp av vetet.
Denna rapsknopp som har börjat titta fram får avsluta dagens inlägg.

Nu får vi se vad vädret hittar på om välten får fortsätta rulla imorgon, det kan vara så att det bli lite vältning av vall imorgon om det är lite kladdigt på vetet. Vi får som sagt var se vad som händer det har nu kommit 4,5 mm regn här ikväll och det gjorde inte alls ont för grödorna om jag får gissa.