Nu fyller vi på med lite mer kväve

I fredags kväll så skrev jag att vi skulle vänta så länge som möjligt med att gödsla mer kväve till vetet och i lördags morse lastade jag släpet fullt med gödning. Anledningen är enkel, det finns chans för regn i veckan och då gäller det att vara redo. Idag började gödningsspridaren rulla och med hjälp av N-sensorn fyller vi nu på med kväve till vetet. 

Regn

Från en varm och torr väderprognos till att bli en något svalare prognos som även innehåller lite härligt regn, är något som borde kunna bli kanon. Det ger i alla fall utrymme för att gödsla vetet och kunna räkna med att det hinner komma vetet till godo innan det går ut ur stråskjutningen. Hoppas nu att väderprognosen stämmer för tillfället. Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka huruvida det ska komma regn eller inte, när och hur mycket det i sådana fall ska komma. Just nu så verkar det som att onsdag blir en dag som vi kommer få 20 mm regn på och det kommer nog inte att göra grödorna ont. Vi bestämde oss idag för att tro på prognosen och att utnyttja dessa två dagar innan regnet för att få ut mer kväve så att det är på plats till det prognostiserade regnet.

Stämmer prognosen så kommer det nog att bli ganska så bra det här.
För att vara redo för att kunna åka så fort vi trott att vädret bestämt sig hur det ville göra så fylldes släpet upp med gödning i lördags. Det har sedan stått där på och väntat på att få användas..

180 kg N/ha

Så var det som sagt var dags att fylla på med lite mer kväve. Vi har än så länge lagt en liten blygsam kvävegiva på höstvetet för att se lite var året tar vägen. Vi låg på 125- 135 kg N/ha i gödslat kväve nu i vår. Det tyckte vi var bra som start, men nu tyckte vi att det var dags att fylla på. Vi ser att vi fortfarande har bra skördepotential och då känns det dumt att inte gödsla för det. Det vi tidigare gödslat var inte för god skörd utan bara en grundgiva (utan hänsyn till markleverens). Det vi gör nu är att vi gödslar upp alla våra veten så att det hamnar på en snittnivå på tillfört kväve nu vår på 180 kg N/ha. Det gör att vi utan att ta hänsyn till markleverenser har gödslat för ca 7,5 ton brödevete/ha. Det känns inte alls orimligt i dagens läge, utan som en bra nivå just nu. Vi räknar däremot inte alls med att vara färdiggödslade än, detta är bara som en slags grundgiva. Går allt som planerat så kommer vi tillbaka i slutet av stråskjutningen med en mer anpassad giva ner på fältnivå. Det känns alldeles för tidigt att nu försöka avgöra slutnivån för gödslingen, dels har vi inte sett nollrutornas fulla potential än och inte heller grödans. Mycket kan fortfarande hända..

Än så länge känns det som att vetet har bra potential för att avkasta en hög kärnskörd.

N-sensorn

Den här gången så lät vi N-sensorn vara med och jobba för första gången i år. Det börjar nu bli tydliga variationer i fälten och dessa tänkte vi nu börja försöka jämna ut och det gör ju N-sensorn hur bra som helst. Jag tror jag försöker skriva mer om detta imorgon för nu har jag lite annat arbete att sätta tänderna i och sen så är loggfilerna kvar i traktorn.

Dags att köra ut mer kväve.
Snabba fyllningar i fältkant så att det går undan att köra. Vägkörning bidrar inte till ökad effektivitet… Foto: Carl Jensen
Med N-sensorn arbetandes på taket så ökar chansen att kvävet hamnar där det ska.

En av tio nollrutor
Mer kväve på gång.
Sådär glad kan man se ut när man sitter i en av världens bästa arbetsplatser.

Bra flyt dagen igenom gjorde att jag och Carl hann gödsla över 200 hektar vete. Det innebär att det bara är 140 hektar kvar att gödsla imorgon. Händer ingen konstigt eller katastrofartat så blir vi alltså färdiga imorgon i god tid innan det skördehöjande regnet.