Ostadigt väder

Efter att väldigt tidigt i fredags gått i mål med det planerade hästfoderpasset så har sedan dess den produktionen stått stilla på grund av ”ostadigt väder”, underbart! Nu kanske man kan tycka att jag är lite tokigt i huvudet som tycker att det är underbart, men det ostadiga vädret betyder nederbörd och nederbörd behövs på många sätt just nu. Även de som tror att de vill ha strålande sol för badvädrets skull vill nog egentligen hellre ha regn, de vet kanske bara inte om det just nu…. Kort och gott så kan man säga att det som regnar nu är pengar… Nu snöade jag in lite på väder och det här inlägget är ingen väderblogg utan en händelserapport och här kommer den

Mera hästfoder

Vi börjar där vi slutade sist, med hästfoder. I torsdags morse klockan 06:30 togs pressningen och plastningen åt Hästkraft upp där den slutade kvällen innan och på planeringen stod drygt 200 hektar att avverka. Det flöt på i en bra takt och trots några mindre stillestånd så kunde passet avslutas ungefär när det var beräknat att sluta 02:00 på fredag morgon. Det var en lite rörlig tid, men om allt verkligen gått som det skulle så skulle vi varit klara 01:00. Det fanns även med att natten kunde strula som det kan göra på natten och att vi inte skulle vara klara förens senare, så 02:00 borde nog kunna vara godkänt. Det blev i alla fall klart i god tid innan fredagens regn. Det är alltid klurigt det där med att pressa på natten, oftast går det bra men ibland knappt alls. Nu för tiden är pressarna så bra, men för bara några år sedan kunde nätter lätt bli mardrömmar och man kan än idag drömma mardrömmar om dagg och kärvt gräs… Nu gick det ändå bra så låt oss glädjas istället för att ha ångest för något som inte hände. Här kommer bildrapporten:

Morgonen återupptogs där kvällen hade slutat och alla var helt redo för vad som komma skulle.
Dagen började på Tista utanför Nyköping. Vacker miljö helt klart.
Pressarna rullade på.
och vi i plastarna följde efter.
Foder som syns för sista gången innan kunden som köpt balen får se den.
Sen när allt gick som bäst, så blev det förstås trasor på våran press. En papegojnäbb (även kallad garnfångararm) till en av knytarna satt på tvären.. Det är den som fångar upp undergarnet och drar in det i knytaren. Resultatet blev att ingen av papegojnäbbarna rörde sig och alltså inga knytar alls på balarna. Inte alls bra, så bara att laga.
Det är alltid lite stressigt när man ser de andra pressarna dundrar förbi i full fart. Aldrig går de andra pressarna så bra som när ens egen själv står stilla…
Sen gick det snart igen och allt rullade på enligt tidsplanen.
Gårds och kommun byte till Ericbergs slott i Katrineholm för kvälls och nattkörning. (som vanligt står jag här stilla när kort tas på väg)
Kort service stopp innan kvällen drar igång. Här smörjer Janne pressen.
Mer service bilder på farsan som sköter pressen.
Malin Törnvall en av Hästkrafts ägare gör en sista kvalitetskoll av gräset innan kvällsproduktionen drog igång.
Sen rullade vi in i kvällen.
Vinden slutade tidigt och dammet hängde sig kvar.
Det första utav två stopp vi hade.
Brytbulten till uppackaren gick och var snabbt åtgärdat. Den ska sitta där röda ringen är. Det andra stoppet som foton saknas på var ett enkelt pickupstopp, men då var det olämpligt att försöka hinna med att fota…
Vändteg i mörkret.
Bara att följa sin press precis som på dagen.
Men det är lite svårare att hålla koll på vilken press som är vilken i mörkret…
Från sidan var det lättare.

Sen 02:00 var det helt plötsligt färdigt och dags för hemgång.

Sen kom regnet

Sen på fredagen kom regnet och vi lyxade till det med en liten sovmorgon. Dagen fortsatte sedan med lite småfix som att hämta en traktor och köra in den nyservade tröskan under tak igen. Apropå regn så var det väldigt lokalt och här hemma på gården så fick vi endast 0,25 mm, men vår andra väderstation cirka en mil bort visade 6,5 mm. Så inga rekordmängder direkt, men ändå regn. Detta regn och en ostadig väderprognos gjorde att det blev stillestånd i höstfoderbranschen för oss, så jag passade i fredags kväll att åka på en minisemester med familjen till Astrid Lindgrens värld. Spontant och väldigt lyckat. Idag så kom det mer regn 19mm respektive 17,75 mm hos oss så det var en typiskt bra dag att serva maskiner och fixa lite på.

Fredagens regn var väldigt lokalt, här vräkte det ner, men hemma så kom det inte mycket alls.
Det kändes som att vi låg mitt emellan skurarna i fredags. Misstänker att det var fler som kände så…
På grund av logistiska skäl blev en av våra traktorer kvar på Ericsberg i fredags natt och den hämtade vi senare under dagen.
Det är alltid skönt att ha allting hemma när det blir längre stillestånd.
Parallellt med våran utekörning så har Lantmännen varit och servat våran tröska, nu går den felfritt ett år till..
Men trotts att de servade den så fick vi backa in den själva, konstigt förstår inte varför.. Det är ju gott om utrymme… Nej det är det inte det är faktiskt jättetrångt. Så jag förstår absolut varför.
Med maskinerna under tak kunde idag en del service utföras.
Här får sig alla knytare lite extra kärlek av Janne.
Apropå papegojnäbb så har vi nu gjort i ordning tre kompletta, så att nästa eventuella stillestånd kan kortas ner.
Själv har jag mest befunnit mig i verkstaden idag där jag slipa, svetsat och servat våran dumperkärra.

Så trotts att det inte är strålande skördeväder så är det inte dåligt väder, i alla fall inte just nu. Det tror jag inte att jag är ensam om att tycka. Om jag räknar väldigt snabbt från höften och troligtvis lågt så kan dagens regn har gjort minst 350 000 kronor i ökande intäkter i form av skördeökning på våra grödor. Det är väldigt svårt att uppskatta, men detta är vad jag tror minst, men det kan lika gärna vara det dubbla. Hur som helst så är det positivt, frågan är bara hur mycket positivt…

Det var nog allt för idag, nu förbereder vi oss för en vecka med ostadigt väder och hoppas att det blir lagom stadigt nederbörd i lagom mängd….