Dagsrapport

Hösten rullar vidare och så gör även sysslorna. Idag hoppade vi in i nästa steg i höstbrukandet genom att börja harva inför sådd av höstvete. Sen så händer det lite annat också, här kommer en liten rapport från dagen.

Dagen började med en runda på den kultiverade rapsstubben för att göra upp en plan hur vi ska hantera dessa fält.
Det börjar torka upp i ytan nu, men frågan är lite hur det ser ut under.. Där är det blötare.
Kultivatorerna har gjort ett bra jobb ihop med jorden att bli av med växtrester i ytan. Här gror även en hel del spillraps, kanske något mer än jag räknat med. Jag trodde nog att de skulle ha grott redan innan kultiveringen i år. Planen här är att så fort vi får läge känna lite på det för att se hur det reder sig. 
Apropå raps så var idag säljaren från Gullviks som vi handlar det mesta kemet ifrån på besök. Dels för att leverera lite växtskyddsmedel och hjälpa till med lite råd i rapsen.
Den sådda höstrapsen verkar just nu må väldigt bra. Det är väldigt rent från skadegörande insekter vilket är väldigt skönt!
De flesta plantorna börjar nu bli så stora så att det är dags för tillväxtreglering (2-4 örtblad).
Nu börjar effekten av spillsädesbekämpningen synas i fälten. spillsäden och gräsogräsen börjar nu gulna. Planerad åtgärd i höstrapsen just nu är tillväxtreglering med Orius imorgon. 
Den här bilden är egentligen från igår, men hursomhelst så fick sig nu harven en sista genomgång och tillfixning.
Lager som glappade åtgärdades.
Det här lagret var helt klart dåligt.
Dit med nytt
Bort med packningen. Det tätar på annat ställe.
Justering av hjullager
Sen huxflux satt harven på 942:an för en första inställning på ridbanan.
Sen drog årets harvning för höstvetesådd igång.
Det blev inte alls så tokigt som jag befarade att det skulle
harven jobbar på

Flytt till nästa fält Foto: Lousise larson
Planen just nu är att börja göra iordning de första 60 hektaren där vi ska så sorten Linus. Se tar vi det vartefter, men ett mål är att 120 hektar ska vara sått när regnet kommer, om det kommer
Dagen bjöd sedan på lite gräskorning åt kund för mig och Carl,
Dagens sista bal.

 

Planen

Nu är det mycket som är igång och det finns lite olika planer för vad som nu ska göras.  Planen just nu är i alla fall att harven ska få gå och först fokus på de första 60 hektaren sen tar vi det som det kommet sen. Sen så är helgen späckad med lite gräskörning också.

 

Godnatt.