I kylans spår

Temperaturen är fortsatt låg och förutom de vackra dagarna det skapar så skapar det även lite problem. Idag var en dag när vi ägnade oss åt att fixa sådant som kyla haft sönder. Vatten och Adblue var dagens tema.

Vattenstrul

Vatten till djuren är denna ständiga rysare när det är kallt ute. Kalla stallar och vattenledningar går inte automatiskt ihop, något krävs för att det ska fungera. Annars blir det isglass i ledningarna och det är inte alls bra. Våra lösning är värmekablar i alla vattenledningar och det fungerar kanon så länge kablarna fungerar, gör de inte det kan det bli jättetråkigt. Oftast blir det bara lagom tråkigt, men det kan bli katastroftråkigt också. Igår lagom när vi kom hem efter ett långt snöplogningspass som tagit en hel del av våran sömn natten innan, så upptäcktes att jordfelsbrytaren till några värmekablar löst. Inte en så där jättehärlig upplevelse när man trött och hungrig är inställd på vila. Som tur är så kunde elektrikern dyka upp direkt (fast han egentligen inte hade tid, guld värd!) och löste problemet tillfälligt, så att det gick över natten. Ingen slitig insats av trötta snöplogare behövdes alltså igår. Vi kunde istället i lugn och ro lösa problemet idag, skönt! Det är alltid lite oroligt när man märker att jordfelsbrytaren har löst, för man vet inte hur stort problem det hunnit orsaka, denna gången var det ganska så lugnt som tur var.

Kallar dagar skapar inte bara vacker miljö, utan ibland även lite extraarbete…

Två kablar

Problemet var två värmekablar som var trasiga så att vatten läckte in och via dem kom in i kopplingsdosorna. Där skapades kontakt där det inte skulle vara kontakt och sedan löste jordfelsbrytaren. Får jag gissa så var det egentligen bara en kabel som var trasig först, och den andra frös sedan sönder medans värmen inte fungerade. Som tur var så var det bara korta kablar som behövde bytas och inte några lång jobbiga.

Här är det en tydlig indikation på att något inte står rätt till. I den där dosan ska det vara gå in strömkablar, ingen vattenledning. Alltså kan man snabbt misstänka att något är knasigt om det rinner in vatten där.
Det borde vara vattenfritt (och isfritt) här, men nu var det inte det. Det betyder att värmekabeln är trasig och tar leder vatten till kopplingsdosan.
Redo för att byta värmekabel, allting är här förberett och hopplockat.
Där går kabeln ner i ledningen som går till vattenkoppen.
Först ut med den.
För att kablarna där de möts i t-korsen inte ska nöta på varandra så har denna lilla hemmagjorda hylsa en viktig roll.
I med nya kabeln
Farsan kollar så kabeln kommer tillräckligt lagom långt ner.
Fin utsikt
Nyfiken publik
Dosa redo att stängas
Stängd dosa
Till slut var det klart och vi kunde gå och värma fingrar och tår.

Ad-blue

Så var det återigen dags för Ad-bluestrul till följd av kallt väder. Denna gången var det 514 som inte ville vara med, när den skulle iväg på plogning häromdagen så larmade den och orkade inte något alls. Det var bara att för stunden placera den på bänken och plocka in 942:an som ersättare. 514 fick flytta in i verkstaden och delar beställdes. Den här gången felsökte vi inte en massa utan antog att det var pumpenheten som frusit sönder, så vi beställde en sådan direkt. De visade sig vara ett lyckat drag för när vi idag bytte pumpenhet på den så fungerade det direkt och har efter provkörning inte visat tecken på annat. Skönt att det gick snabbt att fixa, men irriterande att det gick sönder. Nu hoppas vi att vi haft vårat Ad-bluestrul på ett tag. Att fortsätta att byta pumpenheter för ca 14 000 kr varje gång det blir lite kallt känns inte så roligt…..

Nu var det 514s tur att hamna i verkstaden.
Anledningen var denna felkod och att den var orkeslös. Varningen är på Ad-bluesystemet…
Vi antog att det var pumpen som frusit sönder och här byts den. Ett jobb på cirka en halvtimme och sedan gick den som den skulle igen.

 

Tur att vi har vikarier att stoppa in om det behövs. Den här gången fick 942:an rycka in. En av de stora fördelarna med denna är att trotts sin storlek så är den väldigt smidigt, även till att ploga gator i Hälleforsnäs.

Det var lite vad kylan ställt till det med här de senaste dagarna, nu hoppas vi att vi klarar morgondagen utan några större problem. Sen verkar det som att varmare grader är på gång.

 

Trevlig helg till er alla!!