Vårtecken och service

Våren fortsätter att ske och vårtecken dyker upp lite här och var nu och i dag dök ett upp hos oss i form av att vägsladden fick jobba. Annars handlar allt mest om kalvar och service. Jag har fått några grejor på den väldigt långa servicelistan gjort, en piss i Mississippi som det brukar heta, men i alla fall steg åt rätt håll…

Vägsladden

Efter vintern och första delen av våren så har vägarna helt klart fått sig lite stryk och behöver lite kärlek. Vi har inte så mycket väg att underhålla, men den lilla vägen vi har ska absolut underhållas. Det gjordes den idag av vägsladden. Jag själv har inte så mycket med sladdandet av vägen att göra, det står farsan för. Det är ett typiskt sådant där bra gubb-göra. Däremot så under tiden sladden underhöll så drog den själv på sig lite underhåll och det var ett perfekt Mattias-göra. Lite svets så blev den kanske inte som ny, men i alla fall hel igen.

Dags att sladda vägen.
Här utanför verkstaden hamnade sladden ett litet tag.
Typiskt trasigt…
Lite sömmar med svetsen så blev det helt igen..

Service

Min dag har idag mest handlat om service av grejor, men nu när jag tänker efter så har jag egentligen inte riktigt avslutat något utan bara påbörjat, typiskt…. Två maskiner har i alla fall varit i mitt fokus idag, grävmaskinen och 724:an. Grävmaskinen skulle bara provstartas (den har stått still länge nu), kollas över och bytas en bandplatta på. Det gjordes, den startade fint och bandplattan byttes, den blev däremot inte helt godkänd på kollen. En av snurrans tiltkolvar läcker och ska därför packas om. Packningar är beställda och borde dyka upp, så tills dess är den inte klar men påbörjad. 724:an står inne i verkstaden för att byta lager för svängningen av framskärmen. När den ändå står där så passar vi på att ta loss framhjulen för att skifta dessa. Däcken är hos däckverkstaden och jag väntar på en mutter (som inte överlevde demonteringen)som ska hålla lagren, så den här är inte heller klar med påbörjad. Så jag har nog kanske inte fått stryka så mycket på listan som jag först tänkt, men i alla fall påbörjat något som snart kommer vara klart och det skapar lite lugn och trygghet på insidan.

Efter att ha stått så där ett tag var det idag dags att se om den fortfarande levde. Det gjorde den.
Lite punktering att laga. Bandplattorna börjar bli slitna nu, men just nu byter vi vartefter de går sönder. Större operation med byte av alla får ske senare.
Muttrarna underhålls och får återanvändas, de är ju endast något år gamla..
Samma sak för skruvarna.
724:an på besök i verkstaden. Här utan hjul och framskärm.
Svårt att se här men det högra däcket är ojämnt slitet och kommer nu få sitta på vänster sida ett litet tag innan det bli dags för nya däck.
Lyfta på locket och kolla på lagren.
En liten svetsloppa lyckades att hetta till det lite under processen.
Två dåliga lager gömmer sig under locket.
Nästan färdigt, men en ny mutter behövs här…

 

Så har dagen varit och vid sidan av detta så har mycket annat hänt också, men mer om det en annan gång….