Semestertider

Almanackan säger att det är sommar nu och även om det inte är sommar och sol hela tiden så kan vi nog kalla detta för en svensk sommar. Semestertider är det hursomhelst och det märks på flera sätt Jag själv har nu senaste veckan varit lite halvledig i samband med att vi haft gäster från Australien. Här kommer nu en liten veckorapport från veckan som varit med allt blandat den har innehållit.

Semester

Innan vi hoppar in i rapporten tänkte jag dra av lite semestertankar. Semester är ju inte alltid självklart för alla, även om alla bör ha den. Tiden räcker inte alltid till, men nu med en familj med barn i så tänker i alla fall jag se till att ha lite semester så gott jag kan. Tiden går ju så fort och rätt som det är så finns bara ångesten av att man inte varit så mycket med barnen som man önskat kvar. Den ångesten tänker jag försöka att inte ge en anledning till att rota sig alltför djup, så semester ihop med barnen ska nu avnjutas. Hur länge är inte skrivet i sten än, men åtminstone en vecka ligger nu i planen. Efter att barnens första fråga på morgonen senaste månaderna varit ”ska du vara ledig idag pappa?” så känns det nu skönt att kunna svara helhjärtat ja på den frågan några dagar framåt. Sen så har jag nu under veckan som varit haft lite halvsemester, men då har våra Australiska vänner varit i fokus. Nu satsar jag på familjefokus för hela slanten!

Efter att ha haft lite olika fokus nu ett tag så ska fullt fokus nu flyttas till detta gäng, familjen.

Besök från Australien

Vi har som sagt var haft besök från Australien nu sedan i lördags. Det var en bonde som vi jobbat för två säsonger där som tillsammans med sin fru var på besök. Det var riktigt trevligt att träffas igen efter 10 år. Märkligt vad tiden går, det kändes som att det inte var alls längesedan vi sågs. Hursomhelst så fyllde vi dagarna med diverse aktiviteter, bland annat ett antal studiebesök på svenska gårdar, och svensk natur. Hoppas vi lyckades ge dem ett gott intryck och en bra bild av Sverige, trevlig var det hursomhelst tyckte jag.

Australiska bonden Jamie i ett av våra vetefält.
Här är en bild från när jag körde en av hans tröskor
Vi gjorde besök på några svenska lantbruk. här på bilden är vi hos familjen Reuterström på ST Lövhulta. De uppskattade verkligen att få besöka svenska duktiga lantbrukare.
Ludwig och Jamie letar efter smultron.
Jag fick också lite arbetshjälp, här med att byta däck på lastmaskinen.
Då och då kollade Jamie in vad som hände hemma på gården i Australien via JD-link. Här kollar han på när hans son sår de sista hektaren kikärtor innan regnet. Ett väldigt smidigt system måste jag säga.
Sandy, Ludwig, Carro och jag på en liten gårdsvandring. Foto Jamie

Annat som hänt

Här kommer lite bilder på lite annat som hänt senaste veckan.

Valtran fick sig ett par twindäck monterade fram.
Historien om den spruckna fälgen har fortsatt.
Eftersom den var så sprucken så skrotade vi idén om att svetsa den, vi letade istället fram en ring som kunde passa i mitten istället.
Den passade fint på traktorn.
Då ska den bara passa på fälgen också, vårat val föll på att bulta dit den, men först måste det då finnas hål för det. De håller på att komma på plats här på bilden.
Hål på gång med hjälp av magnetborrmaskin.
Hållen på plats, nu ska vara gamla mitten skäras ut. Tyvärr tog oxygenet slut till gasen, så det får vänta.
Stefan och Conny från Lantmännen har i veckan varit ute och servat tröskan. Nu ska den gå felfritt genom hela skörden är förhoppningarna.
En del djur har nu fått komma till nytt bete.
En kalv som inte alls var så sugen på att komma till nytt bete…. Den var mer sugen på att reta oss verkade det som ett tag, men till sist gick det.
Vi har en del raps som börjat lägga sig ner nu.
För att kolla om vi kan beskylla en del av detta på någon vivel så har vi skurit i några plantor. Jag kan inte säga att jag tycker att vävnaden är så extremt uppäten att detta skulle vara främsta orsaken. Jag tror istället att det är en lite stråsvag raps helt enkelt. Sorten är Expat.

 

Knäckt raps. Just där rapsen är knäckt är i de flesta fall vävnaden inne i stjälken helt orörd. Så tror inte att viveln får skulden för detta.
En del stormar har härjat runt och dragit med sig lite extraarbete. Här hade ett träd ramlat över staketet.
Min semesterfirarmåltid får avsluta detta inlägg. När man har vårt att välja mellan Entrecote och ryggbiff, kan man ibland ha lyxen att välja båda. En inte alls så dum start på semestern. Jag är övertygat om att det mesta man behöver för att leva och må bra finns på de där tallrikarna.

Nu  är det dags att avrunda för att gå och packa, för imorgon bär det av på äventyr ihop med goda vänner.