Förbereder för rapssådd

Med nu cirka 280 utav 333 hektar höstvete tröskat kan vi nu lägga fokus på annat också. Till exempel försöka se till så att vi har något att tröska nästa år också. Nu lägger vi lite energi på att förbereda för sådd av höstraps. 

Höstraps

Jag skulle kunna ägna några förord här om höstraps och över ett års ångest, men vi sparar det till en mörk höstdag. Höstraps ska vi hursomhelst nu så och i år är det cirka 53 hektar som ska sås. Planen är att om allt går som det ska så ska första fröna ner i backen imorgon. Nu idag så började vi med förberedelserna.

Ja även om höstraps ger en hel del ångest och nervositet i odlarnerverna från sådd till trösk och sedan tills det är sålt och levererat. Så är det vackert att titta på och lyckas man är det bra för både plånbok och mark.

Förberedelserna

Det är inte så mycket förberedelser egentligen. Det är en del att fixa med maskinerna och en del på fälten. Det vi nu börjat med är det på fälten. Vi börjar med att städa runt fälten ett var med vanliga putsen för att få bort eventuellt otröskat vete som missats längst ut och den gröna vegetation som försöker tränga ut på gärdet. Sedan så kör vi kedjeröjare så mycket vi anser är lämpligt beroende på förhållanden och tillgång på tid. Detta har idag Thobias ansvarat för och det börjar nu bli ganska så snyggt runt fälten. Sedan så har vi det här med växtnäring till rapsen och med den modellen vi använder för sådd, så kör vi den på stubben innan bearbetning.

Saknar tyvärr bilder från den första putsningen, men här kommer två på kedjeröjningen.

Bort med inkräktande, skördesänkade och jordförsämrande vegetaion.

Gödningen

Som jag skrev här ovanför så kör vi gödning på stubben innan vi sår rapsen med kultivatorn och den gödning vi nu körde var Kalisalt och MAP. Det blev alltså två överfarter för att få ut gödningen. Båda körde med styrfiler baserade på markkarteringen och gjordes i markkartering.se som jag tycker är ett väldigt trevligt program att jobba i. Kalisaltet enligt K-AL och MAP med inriktning på fosfor och enlige P-AL. Att köra efter styrfil tycker jag känns mest rätt, även om det finns lite att fundera på där med. Målskörden vi gödslar för är nu 4,5 ton höstraps. Det är skörd vi haft på höstraps tidigare och vi vill inte att Kalium eller Fosfor ska vara det som begränsar potentialen, då kan vi nästan redan nu räkna med lägre skörd. Kväve som är med i MAPen räknar vi som en liten startgiva och vi kommer sedan med styrfil att toppa upp de sista kilona kväve upp till 60 kg N/ha som är tillåtet att köra på hösten om vi ser att rapsen tar sig och behöver det. Så nu är näringen på plats, nu saknas bara lite frön så är växtodlingsåret 2025 igång på riktigt.

Innan jag åkte ut så gjorde jag färska styrfiler i markkartering.se
Som jag sedan stoppade in i 942:an som stod för dagens spridning.
För att dubbelkolla så att allt verkar stämma när jag kör brukar jag ha en utskriven karta på det som ska köras. Det brukar hjälpa. Idag hittade jag till exempel några buggar som gick snabbt att hitta innan det blev för sent tack vare kartan.

 

Bilder på två av filerna.

MAP på gång.
Bild från hytten.
Nollruta för MAP

Sådär så nu var dessa förberedelser gjorda. Kedjeröjaren ska få fortsätta lite imorgon och sedan så fort såekipaget är klart påbörjas sådden av höstraps växtodlingsåret 2025.

 

Annat som hänt:

Idag flisade det mer och förrådet fylldes på.

 

Lite djurskötsel har också hunnits med. Avelstjurarna har nu jobbat färdigt för i år och plockas ur flockarna.