Tekniskt strul – det största hotet precisionsodlingen?

Jahapp, jag har ju lovat i tidigare inlägg att jag nu trotts semester på utländsk ort ska lägga upp några inlägg som jag haft med mig material till. Just nu verkar det inte bli så för det strular lite med tekniken och jag har därför inte tillräckligt bra uppkoppling för att få upp det material jag vill. Därför så vi kör helt enkelt ett inlägg ägnat tekniskt strul, som enligt mig nog kan vara det största hotet mot precisionsodlingen.

Tekniskt strul

Det finns väldigt mycket som ryms under rubriken tekniskt strul, men nu tänker jag att vi fokuserar på det som handlar om digital lantbruksteknik som används inom växtodling. Det skulle nog gå att bredda nästan hur brett som helst för digital teknik finns ju nästan överallt. Den har underlättat enormt på många sätt och öppnat upp för massor nya möjligheter som skapar förutsättningar för effektivare lantbruk på många sätt inte minst ekonomiskt och miljömässigt. Jag tycker att den moderna tekniken är mycket värdefull och uppskattar den mycket. Däremot så är teknik som inte fungerar som den ska helt värdelös, den kan orsaka väldigt mycket skada. Förutom att den kan ta mycket extra tid när den strular så ger den också risken att göra 100% fel, om man inte är vaken när tekniken sköter jobbet. Vissa moment går ju inte heller alls att göra om tekniken strular. Det finns undersökningar som visar att man lägger cirka 7-15 minuter på it-strul per arbetsdag, men det finns också lite äldre undersökningar som säger 25-30 minuter per arbetsdag. Breddar man det till tekniskt-strul antar jag att dessa siffror skulle öka. Det är skrämmande siffror egentligen och det är mycket arbetstid som försvinner på vad jag tycker är onödigt strul, särskilt 2024. Det skulle vara intressant att se en sådan här undersökning riktad till lantbruk för att se hur mycket tid vi lägger på olika tekniska strul. Det kan ju vara allt ifrån strulande Isobus till ingen uppkoppling med mjölkroboten eller att det saknas kommunikation med tillräckligt många GPS-satelliter.

Jag själv vet inte riktigt hur mycket tid jag lägger på strulande teknik, men jag vet att det är ganska så mycket. Jag blev nu genast lite intresserad av att försöka logga detta för att kunna se hur mycket tid som försvinner på detta. Det jag upplever att jag har mest strul med är teknik rörande precisionsodling. Det kan vara styrfiler som krånglar, ett redskap som saknar kommunikation med något i systemet eller bara någon allmän låsning. Det behöver inte alltid vara teknikens fel att det inte fungerar utan det kan också vara handhavande fel, men många gånger är det faktiskt tekniken som strular. Till exempel en styrfil som läggs in, men inte fungerar förens på tredje försöket trotts att man gör exakt likadant varje gång. Det finns system som fungerar bättre och sämre, men jag upplever att alla system jag jobbat med har någon eller några buggar som dyker upp. De är olika stora och ibland lär man sig en väg runt dem, men de brukar finnas. De brukar finnas hela vägen från pc-datorn genom allt på vägen tills det hamnar i redskapet (eller vart det nu ska hamna).

Hot mot precisionsodlingen?

Hur kan då detta vara ett hot mot precisionsodlingen? Jo, det är ju så enkelt att för att precisionodlingen ska fungera som den ska så måste också tekniken fungera 100 % som den ska, annars blir det ingen precision i det hela. Ska en styrfil användas så ska den ju fungera också och rätt giva ska gå ut på rätt plats annars är den ganska så ovärdefull. Då kan det vara bättre att strunta i den helt och hållet i vissa fall. Samma sak gällande sektionskontrollen, fungerar den inte som den ska är kanske manuellt på-/avslag bättre. Det finns många exempel på teknik som kan strula i lika grad och vi blir ofta drabbade av något några gånger per säsong som gör att vi inte kommer igång när vi ska utan blir stående ett tag för att få det att fungera. Det är ju inte alltid man har tid med att stå och vänta på att få något att fungera eller att vänta på support. Då får man ibland strunta i att använda det som strular om det går och det är ju inte alltid det går. I vissa fall har man dyr fin teknik som sitter där utan att göra något nytta och ibland tar det ett tag innan man får igång det. Då kan man ibland ställa sig frågan om det är värt det? Tekniken är ju ofta inte gratis och då vill man ju kunna använda den, men fungerar den inte så är den bara dyr. Då kan man fundera på om den är värd att investera i?

Många gånger så har det handlat om ren envishet nästan på gränsen till dumhet för att få något att fungera de där 100% som man vill och det läggs enormt med tid på det.

Det som gör mig lite orolig i allt detta är att det faktiskt ofta är just tekniken som strular och inte på grund av handhavandet. Många gånger används företags support mer för att berätta för dem vad de har för fel istället för att fråga om hjälp med något och det är nog inte så jag tycker att det ska vara. Jag har fått uppfattningen om att det ibland finns en del som tekniken inte riktigt fungerar för och de tror då att det är för att de själva inte gör rätt och skäms lite för att ta hjälp. Det är problematiskt tycker jag, dels för att de då inte använder tekniken och dels för att det inte alls behöver vara så att det är de som inte kan utan att det helt enkelt är ett fel någonstans.

Alltså är strulande teknik nog det största hotet mot precisionsoldingen, för till slut tröttnar man på strulande dyr teknik som det tar tid att få att fungera. För som sagt var teknik som inte fungerar är helt värdelös och bara dyr. Jag har ibland fått frågan av vissa utvecklare vad jag vill se för funktioner, det tråkiga svaret jag brukar ge är att jag inte vill se några nya funktioner alls förens de ser till att funktionerna de har fungerar som de ska. Stoppa utvecklingen tills det som finns fungerar.

Förlåt om detta inlägg nu blev rörigt och utan bilder, men jag tror att min poäng kanske kom fram ändå. Hoppas att vi ser mindre tekniska strul i framtiden!!