Höstpusslet fortsätter

Hösten fortsätter och med den höstens sysslor. Just nu håller vi på med att lägga dem sista pusselbitarna innan vi kan avsluta hösten. Frågan är om pusslet blir färdigt innan hösten tar slut, troligtvis blir det i alla fall tillräckligt klart. Idag har ytterligare bitar hamnat på plats och nu känns det som att vi är på gång.

Solrosorna

Vi har i år precis som de senaste åren odlat lite solrosor för självplock där pengarna gått till barncancerfonden. Det är något som vi tycker känns bra, men det är inte bara solrosor som växte är vi har haft lite mer grejor i botten bland annat honungsört och blodklöver. Det är för att gynna biologiskt mångfald (även om vi redan gör det på många sätt) och det gör också att det känns bra. Dessa fält har fram tills nu varit lite gröna i botten och det har funnits lite frön i solrosorna som fåglarna kunnat smaska på. Nu så börjar däremot det som växer vissna och solrosorna var tomma på frön, därför så putsade vi nu ner det som stod kvar så att vi kan börja om igen nästa år. I och med det så gick vi i mål med höstens putsning, skönt att kunna dra ett streck över det.

Solrosorna var inte längre så gula och fina…
De började också bli tomma på fågelmat. Även om jag här faktiskt ser att det fans något frö kvar…
Putsning fick det bli hursomhelst så vi kan börja om igen nästa år.
Jag hittade här en planta som inte skulle vara med i blandningen. Först blev jag orolig att det var hönshirs, men efter att googlat lite så verkar det vara bara hirs. Den växte i kanten av fältet så jag vet inte om det kommit med blandningen från närliggande trädgård eller något annat…
Hursomhelst så behandlade vi den som invasiv plockade bort den och skickar den på destruktion. Biologisk mångfald är trevligt, men inte om det gäller sådant som kan bli besvärligt ogräs…

 

Halm

Något annat som händer på hösten är att förbrukningen av halm tar fart och det har den gjort nu. Det går inte åt några jättemängder, men cirka 60 balar i veckan kör ströar vi med just nu och hursomhelst så ska dessa hem. Där halmen nu står så ska det dessutom in maskiner för vinterförvaring, så vi har helt enkelt börjat plock ut en del halm från halmlagret. Innan vi började med det så förberedde vi på ett för oss lite nytt sätt. Vi la flis där balarna mellanlagras innan de lastas i strömaskinen. Detta dels för att det inte ska bli kladdigt där balarna står, det skulle man ju kunna lösa med grus också (eller betong, men det är inte aktuellt just nu). Grus skulle absolut vara trevligt och så brukar vi göra, men det finns ett litet problem med det. Det tenderar att fastna i halmbalarna och då följa med in i strömaskinen. Det är inte helt optimalt och dessa stenskott, som det blir när det far ur strömaskinen, riskerar att skada djuren och så kan de orsaka gnistor. Detta vill vi alltså undvika och provar nu att lägga flis under balarna istället. Får se hur det går…

För att undvika kladd och smet vid balarna utan att få med sig grus i strömaskinen så testar vi nu med flis.
Det blev ganska så bra, hoppas att det funkar bra nu.

Det börjar också att fylla på hemma i tvättkön nu med vattenbaljor som kommer hem från betena. Får sen när vi kan stryka detta från listan…
Vetet verkar överlag se bra ut tycker jag. Här på bilden syns en av höstens nollrutor på gödning vid sådd. Alltid spännande när de syns tydligt. Alla rutor syns inte, men några börjar nu att synas. 
En liten allmän fråga får avsluta detta inlägg. Här har en bil varit ute och åkt lite på ett av våra fält. Varför gör man så? Jag förstår inte riktigt det. Det är dessutom modigt enligt mig eftersom att man knappast kan vet om man ska köra fast eller inte… Onödigt är det hursomhelst och kan reta mig litegrann…..