Dags att fylla på med halm

Det är förbrukningstider på halm och under den här tiden av året gör vi av med ungefär 60 halmbalar i veckan. Det krävs lite logistik för att det ska fungera och i år provar vi ett lite nytt system, som verkar fungera bra.

Halm

Som våra veckorutiner rullar just nu så skrapar och ströar vi hos djuren två gånger i veckan, tisdagar och fredagar. Varje gång så går det ungefär åt 30 halmbalar á ca 300 kg styck. Det är egentligen lite i överkant, men det är smidigt och om något skulle hända så en skrap- och strödag blir förskjuten finns viss marginal. Fast ibland känns det som att man bara kör ut halm när vi gödslar ut. Djuren verkar må bra av det, vi mår bra av det och vi har gott om halm så det är nog egentligen ingen problem. Dessutom så sprids det ju ut som förädlad halm på fälten igen och där gör det verkligen nytta.

Skrap- och strödag idag innebär att ytterligare 30 balar kommer förbrukas.

Provar nytt system

Som sagt var så provar vi ett lite nytt upplägg för halmlogistiken i år, jämfört med tidigare år. Halmen förvarar vi ju inte på samma plats på gården utan i en hall som vi hyr på en granngård som vi arrenderar marken på, det är cirka tre kilometer från halmlagret till lagårdarna där den ska användas. Det kanske låter lite orationellt att ha det så, men det passar oss bra och att vi har halmen under tak väger över att vi får lägga lite tid på att hämta hem den. Att halmen har fin kvalitet gör inte bara stallmiljön trevligare för alla, det gör även strömomentet driftsäkrare och snabbare. Kan man tjäna 1,5 minut per bal så är det ändå 45 minuter per ströning.

Vad gör vi nu annorlunda då?

Tidigare år så har vi hämtat halm vartefter det tagit slut och endast haft för ett ströningar legat hemma och väntat. Nu i år så kör vi hem lite mer åt gången. Ungefär fyra veckors buffert på gården siktar vi på att hämta per gång nu. Detta gör hela momentet effektivare eftersom man slipper en hel del inställningstid som annars blir en eller två gånger i veckan. Det blir lite mer säkert också på något sätt eftersom att vi har en större buffert kan vi anpassa oss efter väglag, vi kan snegla lite på vädret och planera så vi slipper ge oss ut i halka. Något år gick det år snökedjor för att hämta halm. Vi kan också stryka detta från veckoplaneringen, vilket känns skönt för då behöver vi inte stressa om oförutsägbara händelser skulle dyka upp. Det leder också till lite friare planering när vi planerar hur vi ska använda maskinerna tiden emellan. Kvalitetsmässigt så tror vi inte att det gör så mycket om vi bara staplar tätt och inte har det ligger längre är fyra veckor. Det värsta som kan hända är att snörena fryser fast och blir jobbiga att ta bort, men förvarar man balarna på sidan så brukar inte det vara ett problem. Hoppas nu att detta blir en förbättring, än så länge känns det så.

Halmbufferten hemma sinade idag och det var dags att hämta mer.
Del ett av halmpatrullen.
Del två av halmpatrullen. Planen nu är att släpet ska kunna stå tills nästa år utan at behöva ge sig ut i halka och salt.
Här ska det hämtas halm.
Ett utav dagens sju lass
Lasta av på hemmaplan. Foto: Caroline
Som tur är så minskar det inte så fort i halmlagret. Jag antar ändå att när det närmar sig betesläpp så kommer det kännas som att det är onödigt tomt, så är det alltid.

Nu är det mer halm där än det var i morse.
Och likaså på andra sidan.

 

Det ska bli spännande att se hur detta nya upplägg kommer att fungera, vi får utvärdera det i vår och se.