Vår kväveplan för tillfället

Vi är inne i stråskjutning på våra höstveten, kväveupptaget pågår för fullt och det är regn i prognosen (kanske). Då är frågan hur tänker vi med kvävekompletteringsgödsling? Här kommer ur våran plan för tillfället ser ut.

Status

Vi har i år två sorters höstvete, ett tidigt i form utav Chevignon och ett lite senare i form utav Kask. Jag tror att vi låser oss vid Chevignonen i det här inlägget som börjar att komma in i stadie 39 och alltså slutet utav stråskjutningen. Det är ett fint bestånd fortfarande med vad jag bedömer god skördepotential. Det har varit en seg vår från att ha börjat med pangvärme till att sedan skifta en del i temperatur, men torrt har det i alla fall varit ända sedan starten på februari. Det är dock något som jag inte tror att höstvetet lidit jättemycket utav. Det är klart att regn inte hade skadat utan varit bra, men jag tror inte att vi haft något stort skördetapp än… Fortsätter det vara torrt däremot så kommer vi ha ett skrödetapp. Dels på grund utav stressade grödor, men också för att de inte helt kommer åt och kan nyttja det kväve vi gödslat. I dagens läge så har vi lagt 150 kg N/ha på höstvetet 65 kg i nitratform och 85 i amoniumform. Att grödan kommit åt en hel del av detta kväve vet vi, men frågan är hur mycket av amoniumkvävet som omvandlats och är tillgängligt för grödan… Så ser ungefär läget ut just nu och det är regn i prognosen. Varierande mängd från stund till stund, men något verkar vi i alla fall få..  N-sensor och gödningsspridare är påkopplat på traktorn och kalksalpetersäckarna står redo. Så hur gör vi?

Nollrutorna börjar att blekna mot resten av beståndet, men vi bedömer att de fortfarande har mer att ge. Särskilt om det kommer regn nu..
OBS detta gäller Kask. De rutor vi skannat har nu tagit upp mellan 30-55 kg N/ha. Resten av beståndet har tagit upp ca 90 kg N/ha vilket visar på att det fortfarande finns mycket att ta upp. För någon förlust kan vi vara väldigt säkra på att vi inte haft i år.

Planen

Vi ser nu att nollrutorna börja tappa färg gentemot resten av beståndet, men vi tror inte att vi riktigt sett markens fulla potential att leverera kväve än. Så vi väntar lite med att göra slutbedömning på hur mycket kväve vi räknar med att marken ger oss. Vi ser inte heller så stora skiftningar i fälten än. De börjar komma, men än så länge är de ganska så homogena och kvävetupptaget verkar ganska så jämnt. Får vi nu ett ordentligt regn så kan vi nog räkna med att en hel del kommer att hända på fälten gällande kväveupptag närmsta tiden. Detta gör att vi känner att det inte riktigt är dags att köra än, vi ligger redan på en bra nivå tycker vi och får vi absolut inget riktigt regn nu så börjar det bli frågan om vi ska gödsla mer alls, då kommer inte den skördepotentialen att finnas där. Sen är det med så att ju längre vi väntar desto större blir skillnaderna i fält och desto större nytta kan man ha utav N-sensorn och varierad gödsling med hjälp av den. Resterande kväve vi nu ska köra ut är kalksalpeter och alltså endast nitrat (snabbt kväve) så vi känner ingen stress över att vänta på segare amoniumkväve att bli växttillgänligt heller. Nu väntar vi alltså på vad vädret gör och anpassar oss därefter. Rätt eller fel får vi inte veta förens efteråt om ens då… Hursomhelst så är det så planen ser ut just nu, men den kan revideras snabbt….

Gödningsekipaget får snällt stå och vänta ett tag till….