Kompletteringsgödslingen är igång

Det har nu kommit en del regn och det tidiga vetet har nu gått förbi stråskjutningen in i tidig axgång. Det gör att vi nu satt igång med att kompletteringsgödsla höstvetet.

Nu är det dags

Det har nu som sagt var kommit lite regn, ca 17 mm i maj. Det var inga jätte mängder, men det har helt klart hjälpt till. Höstvetet verkar ha kommit åt en del kväve och fälten har jämnat till sig något. Det ihop med att vårat tidiga vete nu snart går i ax gjorde att vi nu tycker att det är dags att gödsla på lite mer kväve. Detta efter att ha gjort lite mätningar och bedömningar på vetet. Helst skulle vi kanske vilja vänta lite till, men ska vi använda N-sensorn på ett bra sätt ska vi hinna det innan axen börjar titta fram, vilket de gör nästan när som helst nu. Det är alltid en avvägning hur man ska göra, desto längre vi väntar desto större variationer kan vi se i fält och desto bättre kan N-sensorn jobba, samtidigt som vi vill att kvävet ska hinna göra nytta för att ge skörd. Vi vill dessutom absolut använda oss av N-sensorn vid denna gödslingen och vill inte missa det tåget. Nu känns det i alla fall som att vetet kommer ha bra förutsättningar att komma åt kvävet om man kollar väderprognosen. Sen så kör vi nu Kalksalpeter och då är vi inte lika beroende av regn för att det ska göra nytta för grödan. Så nu bestämde vi att det var dags att gödsla vårat tidiga vete i form av sorten Chevignon.

I söndags började det närma sig att flagbladets slida vidgar sig. Min erfarenhet är att det nu kan gå väldigt fort tills axen tittar fram.
Med hjälp av N-sensorn skannade vi i söndags nollrutorna för att kunna göra en gödslingsplan på detta vete. Denna ruta hade då tagit upp 39 kg N/ha.
Vi körde också med N-tester, men fick så höga rekommendationer så den tog vi inte hänsyn till. Misstänker att den skulle vilja att det ska ha varit blötare för att fungera bra.
Detta var rekommendationerna vi fick av den och det kändes lite väl saftigt.

 

Hur har vi gödslat nu då?

Efter att ha bedömt bestånd, väder och kväveleverensen i nollrutorna så kom vi fram till att vi nu gödslar 40 kg N/ha i snitt med hjälp av N-sensor. Det gör vi med grunden att vi tror att vi har chans att få 9 ton brödvete på dessa fält baserat på dagens bestånd, erfarenhet och vädret framåt. Nollrutorna har levererat ca 40 kg N/ha på dessa fält. Tidigare hade vi gödslat 150 kg N/ha nu i vår. Detta gör att vi med mark kväve, och gödslat kväve nu ligger på 230 kg N/ ha vilket ska räcka till 9 ton/ha om man räknar med 25,5 kg N per ton brödvete och hektar. Så med hjälp av N-sensorn har vi nu kompletterat kvävegödslat med 40 kg N/ha. Rätt eller fel får vi se senare.

Redo för gödsling och fyllning utav gödning.
Kalksalpeter i spridaren.
Gödsling pågår.
Logistiken måste fungera….

Nu är det tidiga vetet gödslat och så småningom kommer vi fortsätta med det senare vetet…