Förberedelser inför skördeperiod

Även om skörden inte närmar sig så fort som jag trodde att den skulle i början av månaden, så närmar den sig absolut och då gäller det att vi är redo. I teorin så ska alla förberedelser vara redo i god tid innan skörd, men som vanligt är inte teori och praktik inte helt samma. En del är klart och en del är inte klart. Hursomhelst så kommer vi vara helt redo när det är dags.

Förberedelser

Mycket av det man gör handlar ju om att förbereda inför något som komma skall. Hela växtodlingsåret går ju egentligen ut på att förbereda skörden och nu närmar den sig. Skörden är vår mest hektiska tid på året och för att allt ska gå så bra som möjligt får vi försöka vara så effektiva som det bara går. Vi har inte tid eller råd med onödiga stillestånd i denna period. Egentligen har vi inte tid med några oplanerade stillestånd alls, men en del kommer alltid att dyka upp. Det gäller bara att minimera alla risker så långt det går. Det gör vi dels genom att gå igenom alla maskiner, torken och allt som ska användas, men också genom att se till så att de flesta moment går så smidigt som möjligt. Då minskar risken för stillestånd på grund av krångel eller mänskliga misstag. Till exempel ser vi till att våra tomma lagård nu får agera genomkörbar maskinhall. Det underlättar parkering av både maskiner och traktorer vilket kan verka simpelt, men ibland är lite stressigt och man kan då vara trött. Förberedelser inför skördeperioden är hursomhelst det vi nu lägger fokus för att se till att vi är klara.

Här kommer bilder från dagens sysslor:

Tre av våra traktorer ska nu få lite service inför skörden, så en tvätt innan kan var på sin plats. Först ut var 720:in
Sen 514
och sist 724:an. Två har gått en bra bit över 9 000 timmar nu och denna över 5 000 så bra att se till att de mår bra innan skörden.
Lagården är nu utgödslad och öppnas upp.
Farsan med skyffeln
Skrapar rent utanför

Skönt med långa armar på lastmaskinen.
Rengjord och uppgrusat= redo för in och utfart av maskiner.
Det är inte rent så det går att äta från golvet, men tillräckligt för att parkera maskiner och lagra gödning och utsäde (på plast).
Spannmålsanläggningen är ryggrad, hjärta och stortå i hela skördeprocessen så den måste fungera klockrent. Service, städ och genomgång är nu påbörjad. Imorgon tar vi in experthjälp i forma av Hasse för att säkerställa att allt är i toppskick.
En bra dammsugare är viktigt på spannmålsanläggningen. Här är en av två, tyvärr hade den en lapp på sig.

 

”Trasig, orsak?” är en både tydlig och otydlig lapp. Hursomhelst så var det tvunget att åtgärdas.
Det var en glapp kontakt som kunde bytas ut och lappen kunde med gott samvete tas bort.

Imorgon fortsätter allt och får jag gissa blir det hyffsat full fart.